Διεθνή

Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: ΗΠΑ και ΕΕ κατά Τουρκίας

Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: ΗΠΑ και ΕΕ κατά Τουρκίας
Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφονται κατά της Τουρκίας.

Από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να αποχωρήσει η Τουρκία και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν την απογοήτευσή τους, επικρίνοντας την απόφαση της εν λόγω χώρας να αποχωρήσει από τη διεθνή σύμβαση που αποσκοπούσε στην προστασία των γυναικών από τη βία, προτρέποντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει.

Κι ενώ τα τελευταία χρόνια οι δολοφονίες των γυναικών αυξάνονται στην Τουρκία, η κυβέρνηση του Ερντογάν αποφάσισε το Σάββατο να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία υπέγραψε το 2011. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ  χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν το Σάββατο ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις.

Τζο Μπάιντεν: «Η αποχώρηση από τη σύμβαση θα φέρει πίσω την Τουρκία»

«Βαθιά απογοητευτική» χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας πως η αποχώρηση από τη σύμβαση θα πήγαινε ένα βήμα προς τα πίσω στις προσπάθειες τερματισμού της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως. «Σε όλο τον κόσμο, παρατηρούμε αύξηση του αριθμού των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για αύξηση της γυναικείας αυτοκτονίας στην Τουρκία», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος σε δήλωσή του την Κυριακή.

«Οι χώρες θα πρέπει να εργάζονται για να ενισχύσουν και να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς να απορρίπτουν διεθνείς συνθήκες που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των γυναικών και τη λογοδοσία των κακοποιών».

ΕΕ: «Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών»

Σφοδρές ήταν και οι αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ακατανόητη στάση της Τουρκίας και δήλωσε πως «κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην Τουρκία… Δεν μπορούμε παρά να παροτρύνουμε την Τουρκία να αντιστρέψει την απόφασή της».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα μέσω Twitter την Κυριακή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους» και κάλεσε όλους τους υπογράφοντες να το επικυρώσουν. Τέλος, το Παρίσι δήλωσε ότι η απόσυρση της Τουρκίας σηματοδότησε μια νέα οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ το Βερολίνο είπε ότι ούτε ο πολιτισμός, η θρησκεία ούτε η παράδοση θα μπορούσαν να «χρησιμεύσουν ως δικαιολογία για να αγνοήσουν τη βία κατά των γυναικών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments