Ελλάδα

Ένας χρόνος κορωνοϊός: Αισιόδοξο το 54% των Ελλήνων

Ένας χρόνος κορωνοϊός: Αισιόδοξο το 54% των Ελλήνων
Ένας χρόνος κορωνοϊός: To 52,3% θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να προσβληθεί από τον ιό. Τι λένε οι πολίτες για την τηλεργασία και τα εμβόλια.
Ένας χρόνος κορωνοϊός: To 52,3% θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να προσβληθεί από τον ιό. Τι λένε οι πολίτες για την τηλεργασία και τα εμβόλια.

Μπορεί τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από 1.000 και το lockdown να είναι αναπόφευκτο, ωστόσο οι πολίτες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Συγκεκριμένα, σε έρευνα της διαΝΕΟσις το 54,5% των ερωτηθέντων πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ένας χρόνος κορωνοϊός:  Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Σύμφωνα με την έρευνα, για πρώτη φορά οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει». Στην ερώτηση για το στάδιο της κρίσης στο οποίο, κατά τη γνώμη τους βρισκόμαστε, από τον Σεπτέμβριο του 2020 και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, οι περισσότεροι απαντούσαν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Η επιτυχημένη έναρξη των εμβολιασμών φαίνεται πως άλλαξε αυτή την εικόνα. Πλέον μια (όχι πολύ μεγάλη, αλλά σαφής) πλειοψηφία, το 54,5%, λένε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, όπως αναφέρει η έρευνα της διαΝΕΟσις που έγινε σε συνεργασία με την Metron Analysis σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων στο διάστημα μεταξύ 2-8 Μαρτίου.

Ένας χρόνος κορωνοϊός: To 52,3% θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να προσβληθεί από τον ιό

Παράλληλα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί «σοβαρή απειλή» τον κορωνοϊό. Στην ερώτηση για το αν η πανδημία είναι μια σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους, μόνο το 20% απαντούν πως όχι, «είναι μια συνηθισμένη, απλή ασθένεια».  Το 76,9% τη θεωρούν σοβαρή απειλή. Ένα 52,3% θεωρούν πιθανό ή πολύ πιθανό να προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό, ενώ δύο στους τρεις (65,5%) θεωρούν ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό κινδυνεύει «πολύ» ή «αρκετά» από τη νόσο Covid-19.

Αυτά τα ποσοστά παραμένουν σχετικά σταθερά τους τελευταίους μήνες, και δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει το φαινόμενο με φόβο. Το 4,1%, πια, δηλώνουν πως έχουν προσβληθεί οι ίδιοι από τον ιό και ένα 8% πως έχει προσβληθεί κάποιο μέλος της οικογένειας τους. Σε αυτό το 8%, δε, ένα 9,2% δηλώνουν ότι το μέλος της οικογένειας που νόσησε, τελικά κατέληξε.

Αναφορικά με την καθημερινότητα, καθώς από το Νοέμβριο και μετά η χώρα είναι σε μια σχετικά συνεχή «καραντίνα», οι ζωές των πολιτών έχουν «παγώσει». 7 στους 10 λένε ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει «πολύ» ή «πάρα πολύ» -στους νέους ηλικίας 17-24 είναι σχεδόν 9 στους 10. Μάλιστα, η πλειοψηφία των Ελλήνων (54,4%) θεωρούν ότι η κανονικότητα θα επανέλθει από κάποια στιγμή μετά το 2021.

Ένας χρόνος κορωνοϊός: Θετική η εντύπωση για τα εμβόλια

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, το 81,1% αξιολογούν ως θετική εξέλιξη την έναρξη των εμβολιασμών, 72% είναι ικανοποιημένοι με την προτεραιοποίηση όπως έχει οριστεί από την αρμόδια επιτροπή -αλλά μόνο 1 στους 3 είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό των εμβολιασμών έως τώρα. Στην έρευνα, το 9,4% του δείγματος για πρώτη φορά από τότε που αρχίσαμε της έρευνες δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ενώ 28,7% δηλώνουν ότι κάποιο μέλος της οικογένειας τους το έχει κάνει. Από το 9,4% που έχουν εμβολιαστεί, το 99% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού. Την ίδια ώρα, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο -και επιπλέον, όπως είπαμε, άλλο ένα 9,4% το έχουν κάνει ήδη.

Από αυτό το 68%, δε, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους, αλλά ένα 22% ότι θα ήθελαν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι», δε, από 32,5% του συνόλου των πολιτών τον Δεκέμβριο του 2020, έχουν φτάσει το 47% σήμερα.

Ένας χρόνος κορωνοϊός: Τηλεργασία και αναστολή

Σχετικά με την εργασία, στην καραντίνα του Απριλίου 2020 δήλωναν πως δούλευαν κανονικά στο χώρο εργασίας τους μόνο 1 στους 4 εργαζόμενοι (25,4%), με τους υπόλοιπους να κάνουν τηλεργασία ή να βρίσκονται σε κάποια μορφή αναστολής εργασίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας πια, 3 στους 4 (72,7%) εργάζονταν κανονικά. Από τότε που μπήκαμε σε καραντίνα, αλλά δεν επιστρέψαμε στην προηγούμενη κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2020, οι μισοί εργάζονταν κανονικά (48%). Τον Μάρτιο του 2021, πια, το 53,9% εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments