Διεθνή

Τζορτζ Φλόιντ: Ξεκινάει η δίκη για τη δολοφονία

Τζορτζ Φλόιντ: Ξεκινάει η δίκη για τη δολοφονία
Τζορτζ Φλόιντ: Η δολοφονία του συγκλόνισε όλο τον πλανήτη, ενώ οδήγησε στην επανεμφάνιση του κινήματος Black Lives Matter στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου του 2020 κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Η είδηση της δολοφονίας του οδήγησε σε εξέγερση σε πολλές πόλεις. Η κραυγή του «I can’t breathe», ότι δηλαδή δεν μπορούσε να αναπνεύσει, έγινε το βασικό σύνθημα για τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν, ενώ επανεμφανίστηκε το κίνημα Black Lives Matter.

Τώρα ήρθε η ώρα της δίκης. Όπως αναφέρει η ανταπόκριση της Λένας Αργύρη για την ΕΡΤ αυτή θα γίνει κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, ενώ ξεκίνησε την Παρασκευή στη Μινεάπολη. Βασικός κατηγορούμενος είναι ο Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζόρτζ Φλόιντ πριν από 10 μήνες. Ο 45χρονος πρώην αστυνομικός και οι συνήγοροι υπεράσπισης θα υποστηρίξουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο Φλόιντ πέθανε από άλλα αίτια που σχετίζονται με τη χρόνια χρήση ναρκωτικών και όχι από την πίεση που άσκησε επί 8 λεπτά στον λαιμό του με το γόνατο ο αστυνομικός.

Τα οπτικά ντοκουμέντα όμως από την στιγμή του θανατηφόρου περιστατικού, οι εκκλήσεις του Φλόιντ προς τον αστυνομικό να πάρει το γόνατο του από τον λαιμό του, γιατί όπως έλεγε συνεχώς «δεν μπορώ να αναπνεύσω» και οι δεκάδες μάρτυρες, είναι καταπέλτης για τον πρώην αστυνομικό.

Η δίκη που θα μεταδίδεται ζωντανά, αναμένεται να διαρκέσει 4 εβδομάδες. Έξι άνδρες και εννέα γυναίκες έχουν επιλέγει ως ένορκοι και αν τελικά καταδικάσουν τον πρώην αστυνομικό θα αντιμετωπίσει έως 40 χρόνια φυλάκισης για φόνο δεύτερου βαθμού, έως 25 χρόνια για φόνο τρίτου βαθμού και έως 10 χρόνια για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Τζορτζ Φλόιντ: Τα τελευταία του λόγια

«Μαμά σ’ αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός», ακούγεται να λέει ο Φλόιντ στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει. Στη συνέχεια έλεγε:

«Είμαι τελειωμένος, τελειωμένος. Είμαι κλειστοφοβικός. Πονάει το στομάχι μου. Πονάει ο λαιμός μου. Πονάω παντού. Χρειάζομαι νερό, παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε αστυνομικέ. Θα με σκοτώσεις φίλε».

Σε κάποια στιγμή ένας από τους αστυνομικούς, ο Τόμας Λέιν, προτείνει στον Σόβιν να γυρίσει τον Φλόιντ από τη μια πλευρά του, σύμφωνα με το οπτικό υλικό. «Όχι, θα μείνει σε αυτή την θέση όπως τον συλλάβαμε», απαντάει ο Σόβιν.

Τζορτζ Φλόιντ

Τζορτζ Φλόιντ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments