Διεθνή

Μινεάπολις: Δεύτερη οργισμένη νύχτα στην πόλη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Μινεάπολις: Δεύτερη οργισμένη νύχτα στην πόλη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
Μινεάπολις: Οργισμένη πόλη είναι η Μινεάπολις των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του 46χρονου, Τζορτζ Φλόιντ από τον ρατσιστή αστυνομικό Ντέρεκ Σοβίν, οπαδό του Ντόναλντ Τραμπ και ακροδεξιό.

Μινεάπολις: Η πόλη όπου δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ, η Μινεάπολις, καθώς και χιλιάδες άνθρωποι σε πολλά ακόμα σημεία των ΗΠΑ, όπως το Μέμφις, έχουν ξεσηκωθεί για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον θάνατό του. Θυμίζουμε ότι ο Ντέρεκ Σοβίν, ο αστυνομικός που τον πατούσε με τον γόνατο στον λαιμό, και άλλοι τρεις συνάδελφοί του έχουν απολυθεί μετά την κατακραυγή και τα βίντεο – ντοκουμέντο που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

O Τζορτζ Φλόιντ όχι μόνο ήταν άοπλος, αλλά προσπαθούσε να πει στον αστυνομικό ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Τις τελευταίες ώρες, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τον συγκεκριμένο ρατσιστή αστυνομικό, οπαδό του Ντόναλντ Τραμπ και της «λευκής ανωτερότητας».

«No Justice, No peace», φωνάζουν οι διαδηλωτές, όπως μπορείτε να δείτε και στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ. «Καμιά ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη», το σύνθημα που έχουν αναγκαστεί να φωνάξουν επανειλημμένα στην Αμερική, μετά από δολοφονίες, όπως του Έρικ Γκάρνερ το 2014 ή του Αχμάντ Άρμπερι πριν από λίγες μόνο μέρες.

Επίσης, φορούν μπλούζες με το σύνθημα «I can’t breathe», τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ (και τόσων άλλων…) ή «Black Lives Matter».

Η νύχτα που πέρασε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη που διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στη Μινεάπολη. Μεγάλο πλήθος διαδηλωτών – μερικοί με μάσκες – συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από το αστυνομικό τμήμα, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν συγκρούσεις με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη πως ένα άτομο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε ένα ενεχυροδανειστήριο από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και καθώς αξιωματούχοι καλούσαν τους κατοίκους να πάνε στα σπίτια τους.

«Παρακαλώ, Μινεάπολις, δεν μπορούμε να αφήσουμε την τραγωδία να δημιουργήσει περισσότερη τραγωδία», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Τζέικομπ Φρέι, νωρίς το πρωί της Πέμπτης σύμφωνα με τη The Minneapolis Star – Tribune. Συνέχισε: «Ναι, ξεφεύγει η κατάσταση. Καταλαβαίνω τον θυμό και τον πόνο, και χρειαζόμαστε τη βοήθεια των πολιτών για τη διατήρηση της ειρήνης απόψε. Τη χρειαζόμαστε για να το ξεπεράσουμε αυτό μαζί».

Ποιος, όμως, δεν μπορεί να καταλάβει την οργή αυτών των ανθρώπων που βλέπουν τους συγγενείς ή τους φίλους τους να φεύγουν από τη ζωή μέρα μεσημέρι εξαιτίας του ρατσισμού και των ποινών «χάδι» που απολαμβάνουν διαχρονικά οι δράστες;

Δείτε φωτό και βίντεο από τη Μινεάπολη

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments