Κόσμος

ΠΟΥ για μεταλλάξεις: Εντοπίστηκαν έξι νέες

ΠΟΥ για μεταλλάξεις: Εντοπίστηκαν έξι νέες
ΠΟΥ για μεταλλάξεις: Ο κορωνοϊός προσπαθεί να επιβιώσει και έτσι πληθαίνουν τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του. Η ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν έξι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει, όπως κάθε άλλος ιός. Να σημειώσουμε ότι και στην Ελλάδα πληθαίνουν τα κρούσματα που προκαλούν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού με αποτέλεσμα να «συνεισφέρουν» στην αύξηση των συνολικών μολύνσεων από τον ιό.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Κώστα Δαβάνη για την ΕΡΤ από το Στρασβούργο, ο ΠΟΥ έκανε σαφή αναφορά σε έξι νέες μεταλλάξεις, τις οποίες κατηγοριοποιεί ως «μεταλλάξεις ενδιαφέροντος». Μάλιστα, Ο Οργανισμός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για την προέλευσή τους, τον αριθμό παραλλαγών και τη χρονική στιγμή εμφάνισής τους.

Ο ΠΟΥ έχει προχωρήσει εδώ και ένα μήνα σε διαχωρισμό των μεταλλάξεων ανάμεσα σε εκείνες που προκαλούν ανησυχία και άλλων που προκαλούν ενδιαφέρον, οι οποίες μάλιστα απαιτούν προσοχή και ερευνώνται. Στην πρώτη κατηγορία μεταλλάξεων ανησυχίας ανήκουν η βρετανική που εντοπίζεται πλέον σε 130 χώρες, η νοτιοαφρικανική σε 80 και η βραζιλιάνικη σε 45 χώρες, ενώ στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται και οι έξι νέες που παρακολουθούνται.

ΠΟΥ για μεταλλάξεις: Εντοπίστηκαν έξι νέες

ΠΟΥ για μεταλλάξεις: Εντοπίστηκαν έξι νέες

ΠΟΥ για μεταλλάξεις: Πού εντοπίζονται

Στις έξι νέες μεταλλάξεις ενδιαφέροντος τις οποίες οι επιστήμονες του Οργανισμού έχουν απομονώσει μεταξύ χιλιάδων άλλων που καταγράφονται περιλαμβάνονται η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου στη Βρετανία και την Νιγηρία και παρουσιάζει 7 βασικές μεταλλάξεις ακίδων, δυο μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και Νοέμβριο του 2020 και παρουσιάζουν 4 και 7 βασικές μεταλλάξεις ακίδων αντίστοιχα, μια νέα βραζιλιάνικη γνωστή πλέον ως P2 που παρακολουθείται από τον Απρίλιο του 2020 και παρουσιάζει 8 αλλαγές ακίδων.

Σε αυτές προστίθενται η μετάλλαξη στην Βρετάνη της Γαλλίας που εντοπίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και περιέχει τουλάχιστον 10 βασικές μεταλλάξεις, καθώς και η πρόσφατη μετάλλαξη την οποία εντόπισαν οι επιστήμονες στις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία με 4 αλλαγές.

Στη Βραζιλία, η νέα παραλλαγή P2, παρουσιάζει αυξητική τάση και αποτελεί κατά 45% κυρίαρχο στέλεχος στην χώρα, ενώ έχει επίσης αναφερθεί στην Αργεντινή, τη Χιλή, το Μεξικό, το Σαντ Μαρτάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουρουγουάη και την Βενεζουέλα. Οι επιστήμονες της Βραζιλίας κάνουν λόγο για μετάλλαξη παρόμοια με εκείνη της Νοτιοαφρικανικής την οποία συνεχίζουν να διερευνούν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δυο νέες μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί η μια στην Καλιφόρνια και η δεύτερη στη Νέα Υόρκη. Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε χαρακτηρισμό της μετάλλαξης από την Καλιφόρνια ως «μετάλλαξη ανησυχίας».

Και οι δυο παραλλαγές που εντοπίστηκαν χαρακτηρίζονται από πιθανή μείωση του επιπέδου εξουδετέρωσης με θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων ή μετά τον εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν άλλα χαρακτηριστικά όπως η αύξηση της μεταδοτικότητας κατά 20% αλλά και σημαντική επίδραση στην αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών που χρησιμοποιούνται στη χώρα.

ΠΟΥ για μεταλλάξεις: Τι γίνεται στην Αφρική

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής ανακαλύφθηκε στην Αγκόλα νέα μετάλλαξη πριν από λίγες ημέρες σε ταξιδιώτες από την Τανζανία. Σύμφωνα με την παναφρικανική υγειονομική αρχή (ΑCDC), η νέα παραλλαγή παρουσιάζει έως και 40 μεταλλάξεις σημειώνοντας πως «αυτό είναι σίγουρα μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία». Η Τανζανία της Ανατολικής Αφρικής δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων της πανδημίας από τα μέσα του περασμένου έτους, ενώ πρόσφατα απεβίωσε από Covid-19 ο πρόεδρος της Τανζανίας.

Σε κάθε περίπτωση, για τις νέες μεταλλάξεις βρίσκονται σε εξέλιξη νέες μελέτες που αξιολογούν τη μεταδοτικότητα, την σοβαρότητα και τον αντίκτυπο στα ιατρικά και κοινωνικά μέτρα βοηθώντας στην ενημέρωση των κρατών μελών για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων και αντιμετώπισης τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments