Διεθνή

Τουρκία: Ξαναβγάζει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία: Ξαναβγάζει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο
Τουρκία: Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας χωρίς, όμως, να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία αναχώρησης του Γιαβούζ.

Η Τουρκία αποφάσισε να ξαναβγάλει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για νέα ένταση στην περιοχή. Θυμίζουμε ότι σήμερα υπάρξαν τουλάχιστον έξι περιστατικά με τουρκικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα. Βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών έχει θέσει ως προϋπόθεση να μην υπάρχουν προκλητικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά και να μειωθεί η ένταση που υπάρχει όλο το προηγούμενο διάστημα, με αυξομειώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ πρόκειται σύντομα να επιστρέψει «στις προγραμματισμένες του εργασίες, στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως είναι γνωστό, το Γιαβούζ έκανε γεωτρητικές εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ για πολλούς μήνες, από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του 2020, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, όταν αποχώρησε, η επίσημη εξήγηση που είχε δοθεί από την τουρκική πλευρά ήταν ότι αυτό συνέβη διότι έπρεπε να γίνουν εργασίες συντήρησης στο πλωτό γεωτρύπανο.

Τουρκία: Ξαναβγάζει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία: Ξαναβγάζει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία: Τι άλλο ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δεν διευκρίνισε σε ποια θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθυνθεί το πλωτό γεωτρύπανο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη του μήνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη για το κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντονμέζ είπε: «To Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Μπαρμπαρός πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες τους εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Να σημειώσουμε ότι με αφορμή τα σημερινά περιστατικά στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, ο Νότης Μηταράκης προχώρησε σε δήλωση οn camera. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης δήλωσε: «Σήμερα το πρωί, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά, κατά τα οποία η Τουρκική Ακτοφυλακή και το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης ποιότητας βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα», δήλωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία, δεν διέτρεχαν κίνδυνο». Ο υπουργός Μετανάστευσης καλεί την Τουρκία να σταματήσει «αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση», να επιστρέψει τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία και να συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments