Διεθνή

Διώρυγα του Σουέζ: Πέρασαν όλα τα εγκλωβισμένα πλοία

Διώρυγα του Σουέζ: Πέρασαν όλα τα εγκλωβισμένα πλοία
Διώρυγα του Σουέζ: Πέρασαν και τα τελευταία πλοία που είχαν εγκλωβιστεί στην Διώρυγα μετά από έξι μέρες παραμονής τους στο σημείο.

Πριν από έξι μέρες το πλοίο Ever Given είχε κολλήσει στην Διώρυγα του Σουέζ. Μετά από έξι μέρες, το πλοίο κατάφερε να αποκολληθεί απελευθερώνοντας και πάλι την πλωτή οδό για πάνω από 369 πλοία που έμειναν εγκλωβισμένα στο σημείο. Σήμερα λοιπόν πέρασαν όλα τα πλοία που είχαν μείνει σε “αναμονή”.

Πιο συγκεκριμένα, κατάφεραν και πέρασαν και τα τελευταία 61 πλοία, από τα 422 που είχαν σχηματίσει ουρές όταν το πλοίο αποκολλήθηκε τη Δευτέρα, διέπλευσαν τη ζωτικής σημασίας εμπορική αρτηρία σήμερα, σύμφωνα με τη SCA. Συνολικά, 85 πλοία διέσχισαν σήμερα τη διώρυγα, μεταξύ αυτών 24 πλοία που είχαν φθάσει στην περιοχή μετά την απομάκρυνση του Ever Given, αναφέρει η Αρχή. Η ανακοίνωση της αρχής αναφέρει ότι «Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια, πρόεδρος της SCA, ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των πλοίων σε αναμονή μέσα στη Διώρυγα, μετά την προσάραξη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με σημαία Παναμά, Ever Given πέρασαν» τη Διώρυγα του Σουέζ».

Διώρυγα του Σουέζ: Πλήγμα για την ναυσιπλοϊα το γεγονός αυτό

Η προσάραξη του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Διώρυγα του Σουέζ είναι πιθανόν να οδηγήσει σε απώλειες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρίες αντασφάλισης, σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings. Το μήκους 400 μέτρων Ever Given προσάραξε διαγωνίως στη Διώρυγα την περασμένη Τρίτη, κλείνοντας το συντομότερο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για εκατοντάδες πλοία που ανέμεναν να το διασχίσουν.

Το περιστατικό αυτό θα μειώσει τα κέρδη των παγκόσμιων αντασφαλιστικών εταιριών αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το πιστοληπτικό τους προφίλ, ενώ οι τιμές για την αντασφάλιση στη ναυτιλία θα αυξηθούν περαιτέρω, όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Τα ναύλα για τα τάνκερ πετρελαϊκών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκαν μετά την προσάραξη του πλοίου ενώ ο αποκλεισμός της Διώρυγας προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, απειλώντας με δαπανηρές καθυστερήσεις τις εταιρίες που ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της COVID-19. 

Διώρυγα του Σουέζ

«Οι τελικές απώλειες θα εξαρτηθούν από πόσο θα χρειαστεί η εταιρία «διάσωσης» για να απελευθερώσει τελείως το Ever Given και από το πότε θα αποκατασταθεί η κανονική κίνηση των πλοίων αλλά ο Fitch εκτιμά ότι οι απώλειες μπορεί άνετα να είναι της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο οίκος.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία και οι εταιρίες ασφάλισης του Ever Given είναι επίσης αντιμέτωπες με αξιώσεις ύψους εκατομμυρίων δολαρίων ακόμα και στην περίπτωση το σκάφος αποκολληθεί γρήγορα, όπως δήλωσαν πηγές του κλάδου στο Reuters την Τετάρτη. Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών θα έχει πιθανόν αντασφαλιστεί από μια ομάδα διεθνών αντασφαλιστικών εταιριών, ανέφερε ο Fitch, προσθέτοντας ότι αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στα κέρδη πρώτου εξαμήνου. Οι παγκόσμιες αντασφαλιστικές εταιρίες είναι ήδη σε δύσκολη κατάσταση λόγω των φυσικών καταστροφών, όπως οι χειμερινές θύελλες στις ΗΠΑ και οι πλημμύρες στην Αυστραλία, καθώς και λόγω ζημιών που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments