Ελλάδα

Εξαδάκτυλος πανδημία: Όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Εξαδάκτυλος πανδημία: Όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου
Εξαδάκτυλος πανδημία: Ο γνωστός λοιμωξιολόγος μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και για την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τις εξελίξεις στην πανδημία. Ο κ. Εξαδάκτυλος έχει αναφέρει και στο παρελθόν η άρση του lockdown θα ήταν μία κακή κίνηση λόγω της επιδημιολογικής εικόνας. Ενώ μιλώντας για την επίταξη των γιατρών εξέφρασε την προσωπική του διαφωνία με τις πράξεις της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και κυρίως στην κρισιμότητα της κατάστασης στα νοσοκομεία.

Εξαδάκτυλος πανδημία: “Είμαστε σε μία μάχη διαρκείας”

Όπως εξήγησε, πρόκειται για το δύσκολο σενάριο. «Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα όποια πρέπει να γίνουν, -ελπίζω να γίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μάχη μακράς διάρκειας. Άλλο είναι το επεισόδιο τριών ημερών και άλλο είναι η μάχη των τεσσάρων ετών ή ο εκατονταετής πόλεμος. Είναι διαφορετικά μεγέθη, απαιτούν διαφορετική προετοιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που καθημερινά εκπλήσσει δυσάρεστα, πως και ο ίδιος έχει πέσει έξω σε προηγούμενες προβλέψεις του και επικαλέστηκε τις αξιόπιστες προβλέψεις βάσει μαθηματικών μοντέλων των καθηγητών Σαρηγιάννη και Τζανάκη πως θα συνεχίσει η άνοδος κρουσμάτων τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.

Εξαδάκτυλος πανδημία: “Δεν πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας”

Για τις αρχικές προβλέψεις ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, είπε ότι δεν είμαστε πια σε αυτό το σημείο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η προοπτική του να κάνουμε ένα Πάσχα τέτοιο που να γεμίσει τις ψυχές μας, δεν έχει χαθεί οριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου, τόνισε ότι ενδεχομένως και να γίνει κάποια σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, ωστόσο η δική του εισήγηση θα είναι ότι «δεν πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Τζανάκης: Μπορούμε να είμαστε σε καλή καλή κατάσταση το Πάσχα

Μιλώντας σχετικά με όσα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ο κ. Τζανάκης είπε: «Το δικό μας προγνωστικό μοντέλο το τρέχουμε κάθε δεκαπενθήμερο. Θα υπάρξει μια μικρή οριακή άνοδος των κρουσμάτων, ενδεχομένως να δούμε κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένουμε την απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης. Και μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα αργής αποκλιμάκωσης». Εξαδάκτυλος

«Τα τετραψήφια κρούσματα μπορεί να παραμένουν μέχρι και 20 μέρες μετά. Το lockdown δεν το θέλει κανείς μας, αλλά χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί και να φροντίσει όσους νοσήσουν. Τα μέτρα που έχουμε τώρα είναι ανεπαρκή. Αναποτελεσματικά. Κάτι πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι το Πάσχα θα μπορούμε να είμαστε σε μια καλή κατάσταση. Αλλά το μίγμα μέτρων μπορεί να αλλάξει με την αθρόα παραγγελία διαγνωστικών τεστ», κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments