Διεθνή

Ισπανία: Πάγωσε η δημοπρασία πίνακα που ίσως ανήκει στον Καραβάτζιο

Ισπανία: Πάγωσε η δημοπρασία πίνακα που ίσως ανήκει στον Καραβάτζιο
Ισπανία: Η κυβέρνηση σταμάτησε στο παρά πέντε τη δημοπρασία ενός πίνακα που ενδέχεται να ανήκει στον σπουδαίο ζωγράφο Καραβάτζιο.

Μία παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας «έσωσε» ένα πίνακα που πιστεύεται ότι ανήκει στον Ιταλό ζωγράφο Καραβάτζιο λίγο πριν τεθεί σε δημοπρασία στη Μαδρίτη την Πέμπτη.

Το έργο, το οποίο μέχρι πρότινος είχε αποδοθεί στον Χοσέ ντε Ριβέρα, έναν Ισπανό ζωγράφο του 17ου αιώνα, απεικονίζει τον Χριστό με τα αίματα να στάζουν από το ακάνθινο στεφάνι. Ο πίνακας επρόκειτο να τεθεί σε δημοπρασία, με τιμή εκκίνησης τα 1.500 ευρώ, ωστόσο τα δεδομένα ανατράπηκαν και ο οίκος δημοπρασιών Ansorena απέσυρε τον πίνακα από τη δημοπρασία.

Στην παρούσα φάση ο πίνακας εξετάζεται από μία ομάδα ειδικών προκειμένου να ταυτοποιηθεί η προέλευση του πίνακα. Οι ειδικοί του μουσείου ανέφεραν ότι υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» που υποδεικνύουν ότι μπορεί να πρόκειται για αυθεντικό έργο του Καραβάτζιο.

«Ας δούμε αν ο πίνακας είναι του Καραβάτζιο ή αν ζωγραφίστηκε από κάποιον οπαδό του Ριβέρα, όπως υποστηριζόταν στο παρελθόν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Jose Manuel Rodriguez Uribes σε δημοσιογράφους. «Τέλος πάντων, η απόφαση να απαγορευτεί η δημοπρασία του πίνακα ήταν ορθή, επειδή ο πίνακας είναι πολύτιμος», συμπλήρωσε.

«Τώρα χρειαζόμαστε λεπτομερή τεχνική και επιστημονική μελέτη του πίνακα. Πρέπει να γίνει ακαδημαϊκή συζήτηση για το αν είναι ευλογοφανές και αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα να αποδοθεί στον Καραβάτζιο», δήλωσε στον Guardian πηγή από το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού

Τώρα οι ισπανικές αρχές πρέπει να διαλευκάνουν εάν ο Ιταλός ζωγράφος του μπαρόκ κινήματος, ο οποίος πέθανε το 1610 σε ηλικία 38 ετών μετά από μία ταραχώδη ζωή, είναι ο πραγματικός ζωγράφος του πίνακα. Σημειώνεται ότι ο Καραβάτζιο είχε τελειοποιήσει τη τεχνική του κιαροσκούρου, κάνοντας τα θέματα της ζωγραφικής του να ζωντανεύουν πάνω στον καμβά. Πολύ λίγα από τα έργα του, τα οποία αξίζουν εκατομμύρια, βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments