Διεθνή

Trafficking: Διεθνής επιχείρηση της Interpol έσωσε 500 θύματα

Trafficking: Διεθνής επιχείρηση της Interpol έσωσε 500 θύματα
Trafficking: Η μεγάλη επιχείρηση της Interpol οδήγησε στη διάσωση 500 θυμάτων, ενώ συνελήφθησαν 195 άτομα για εμπορία ανθρώπων.

Χάρη σε μία μεγάλη διεθνή επιχείρηση της Ιντερπόλ συνελήφθησαν σχεδόν 200 άτομα με την κατηγορία της εμπορίας και της διακίνησης ανθρώπων, ενώ διασώθηκαν 500 άτομα που έπεσαν θύματα trafficking, μεταξύ αυτών και παιδιά, όπως ανέφερε η Ιντερπολ. Σημειώνεται ότι το trafficking, ή αλλιώς η εμπορία ανθρώπων, αποτελεί τη μάστιγα του αιώνα μας και ήδη από το 2013 η 30η Ιουλίου έχει οριστεί ως η ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του trafficking. Μάλιστα, και η Κατερίνα Σακελαροπούλου είχε αναφερθεί στο ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι δεν συναρτάται μόνο με τη δυσχέρεια της καταστολής του, αλλά και με τις κοινωνικές ανισότητες και προκαταλήψεις, ιδίως τη δική μας ανοχή.

Η επιχείρηση της Ιντερπόλ έλαβε το όνομα «Weka», το οποίο σημαίνει «σταματήστε» στα σουαχίλι. Η επιχείρηση ήταν διεθνής, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες 24 χωρών, μεταξύ αυτών η Κένυα, το Σουδάν, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Βραζιλία και η Ισπανία. Χάρη στη συνεργασία των χωρών η Ιντερπόλ κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματικά δίκτυα trafficking και συνέλαβε συνολικά 195 ύποπτους από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου, σε μια περίοδο που οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι η πανδημία δυσχεραίνει τις προσπάθειες να εντοπιστούν οι διακινητές και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Από τους 195 συλληφθέντες, οι 88 κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με εμπορία ανθρώπων. Οι υπόλοιποι είναι ύποπτοι κυρίως για διακίνηση μεταναστών, πλαστογραφία εγγράφων και κλοπές.

Το ένα από τα θύματα ήταν μια 15χρονη Κονγκολέζα η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τους διακινητές ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα της για να γλιτώσει από έναν εξαναγκαστικό γάμο, ανέφερε η Ιντερπόλ, η οποία εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας.

Μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις έγινε στο Σουδάν, όπου σώθηκαν περίπου 100 θύματα από τα νύχια 20 διακινητών, κάποιοι εκ των οποίων εκμεταλλεύονταν παιδιά, αναγκάζοντάς να εργάζονται σε εργοστάσια πλαστικών. Στην Κένυα βρέθηκε και διασώθηκε ένα κοριτσάκι 10 ετών που δούλευε σαν σκλάβα σε ένα σπίτι ενώ στην Ουγκάντα συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι που διακινούσαν νεαρά κορίτσια. Στη Νότια Αφρική συνελήφθησαν πέντε Κινέζοι και απελευθερώθηκαν 17 πολίτες του Μαλάουι οι οποίοι αναγκάζονταν να δουλεύουν επί 15 ώρες την ημέρα, χωρίς φαγητό ή διάλειμμα, ενώ κοιμούνταν στο πάτωμα του εργοστασίου.

Κάποια άλλα θύματα ήταν εργάτες από τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία που πήγαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να δουλέψουν σε οικοδομές, αλλά τους κατακράτησαν τα διαβατήρια και δεν τους πλήρωσαν ποτέ.

Συνεχίζονται οι έρευνες τις Interpol – Πολλά θύματα δεν μπορούν να ξεφύγουν

Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ υπογράμμισε ότι πολλά θύματα απλώς δεν μπορούν να ξεφύγουν μόνα τους από τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν. «Για αυτόν τον λόγο η δουλειά της Ιντερπόλ δεν σταματά εδώ», τόνισε. «Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε χώρες να ξεδιαλύνουν ευαίσθητες και περίπλοκες υποθέσεις, κάτι που αναμφίβολα θα οδηγήσει σε περισσότερες συλλήψεις τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Σε όλον τον κόσμο, εκτιμάται ότι 25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα εξαναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπιστική οργάνωση Walk Free Foundation.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments