Κόσμος

Κορωνοϊός: Τα lockdowns αποδυναμώνουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Τα lockdowns αποδυναμώνουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη
Κορωνοϊός: Επαπειλούμενοι είναι οι κίνδυνοι σε χώρες με ισχυρή δημοκρατική συμμετοχή, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Σουηδία.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι εδώ και εξαπλώνεται γρήγορα και παντού, με τις χώρες και τα κράτη ανά τον κόσμο να συνεχίζουν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων. Οι νόμοι αυτοί όμως για την καταπολέμηση της διασποράς έχουν, σύμφωνα με έρευνα, αποδυναμώσει τη δημοκρατία κυρίως στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες στην Ευρώπη προειδοποίησε, όπως αναφέρουν οι New York Times, ότι καταγράφεται αύξηση των απειλών προς δημοσιογράφους, περιορισμός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, και αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας των δικαστικών συστημάτων, μεταξύ άλλων.

Η οργάνωση αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέτασε 14 χώρες.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανέλαβαν έκτακτες εξουσίες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, και από την Νότια Αμερική έως την Ευρώπη και την Ασία, είναι πολλές οι φωνές που προειδοποίησαν ότι οι εξουσίες αυτές ελάχιστα αφορούν την υγειονομική κρίση και είναι πιθανό να έχουν επιπτώσεις στο κράτος δικαίου για πολλά χρόνια ακόμα. Οι φόβοι για την κατάχρηση αυτών των έκτακτων εξουσιών από τις κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και η έκθεση της οργάνωσης, που έχει έδρα στο Βερολίνο, αναφέρει ότι χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία ή η Σλοβενία έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία για να ενισχύσουν την εξουσία τους και να περιορίσουν την κριτική προς την κυβέρνηση.

Η έκθεση όμως φωτίζει και τους επαπειλούμενους κινδύνους σε χώρες με ισχυρή δημοκρατική συμμετοχή, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Σουηδία. «Οι ελευθερίες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, έχουν περιοριστεί στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού και οι νόμοι ψηφίζονται συχνά με συνοπτικές διαδικασίες», σημειώνει η έκθεση.

Παράλληλα, προσθέτει ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα έχουν «περιορίσει τον έλεγχο προς την εκτελεστική εξουσία και τη δυνατότητα της κοινωνίας των πολιτών να εμπλακεί στην πολιτική διαδικασία».

Η οργάνωση προειδοποιεί επίσης για ένα όλο και πιο εχθρικό προς τους δημοσιογράφους περιβάλλον στην Ισπανία και την Ιταλία, και τη συχνότητα της διάλυσης διαδηλώσεων και αυθαίρετων κρατήσεων διαδηλωτών στη Γαλλία, την Κροατία και τη Βουλγαρία. Στη Γερμανία, η αστυνομία κατέστειλε διαδηλώσεις παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα μέτρα, υπογραμμίζει η έκθεση, ενώ στην Ιρλανδία οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει μία εφαρμογή ιχνηλάτησης παραμένουν χωρίς απάντηση από τις αρχές. «Καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει μείνει απρόσβλητη από τέτοια φαινόμενα που απειλούν τη δημοκρατία και απαιτούνται επειγόντως συγκεκριμένες προσπάθειες για να ανατραπούν αυτές οι ανησυχητικές τάσεις», τονίζει η οργάνωση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments