Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσίαση της πρότασης για την οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσίαση της πρότασης για την οικονομία
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το απόγευμα της Τρίτης στις 18:00 την πρόταση του κόμματος για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στις 18:00 το απόγευμα θα παρουσιάσει την πρότασή του για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Να σημειώσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειώσει ότι δεν αρκεί η άρση του lockdown για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για «εγκληματικές επιλογές» τόσο σε αυτό το πεδίο, όσο και στη διαχείριση της πανδημίας.

Η εκδήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τίτλο: «Οικονομία, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη: Ο δρόμος της επανεκκίνησης». Δείτε το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη εκδήλωση:

Στις 9/4 είχε γίνει γνωστή και η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την περίοδο που δυανύουμε. Στη συγκεκριμένη απόφαση για την οικονομία αναφέρεται:

«Την ίδια πρακτική του στρουθοκαμηλισμού και της επικοινωνιακής διαχείρισης (σ.σ. με τη διαχείριση της πανδημίας) επέδειξε η κυβέρνηση στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε εξαρχής την πανδημία ως πρόσχημα αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της εργασίας. Το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί θα φανεί με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όσο η κυβέρνηση δεν έχει στις προθέσεις της ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικών ενισχύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχείρησης, τόσο οι φόβοι για το μέγεθος της καταστροφής αυξάνουν.

Τα μέτρα τα οποία έχει δώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στον εμπορικό κόσμο, στους ανθρώπους της εστίασης, στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία είναι μέτρα – ασπιρίνες, τα περισσότερα ως δάνεια, σε αντίθεση με τις υπέρογκες ενισχύσεις σε άλλους κλάδους. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς περίπου 200.000 είναι ένα βήμα πριν τη διακεκαυμένη ζώνη των “λουκέτων”, ενώ η εκτίμηση για 1,3 εκατομμύρια ανέργους επαναφέρει την χώρα στην προηγούμενη δεκαετία.

Η κυβέρνηση, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρούσε να παρουσιάσει μια επίπλαστη εικόνα κανονικότητας και να πανηγυρίζει για τη βαθιά ύφεση, σήμερα κάτω από την πίεση των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας και των δημοσκοπικών ευρημάτων αναγκάζεται σε ανακοινώσεις “πολύ λίγων και πολύ αργά” που δεν θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και σε καμία περίπτωση στην ανάκαμψη. Οι λαγοί με πετραχήλια που έταξε στη μεσαία τάξη προεκλογικά έχουν μετατραπεί οριστικά σε ψίχουλα και χαρτζιλίκια χωρίς να μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον, την ελπίδα και την προοπτική.

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η παρουσίαση της πρότασης για την οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η παρουσίαση της πρότασης για την οικονομία

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με συναίσθηση της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί παρουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα ένα ολιστικό σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας με βασικούς στόχους: την προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζόμενων.

Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σχέδιο επανεκκίνησης που να μην ξεκινά από την ανάγκη κουρέματος του κορωνοχρέους που έχουν συσσωρεύσει οι κλειστές και σε καθεστώς υπολειτουργίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης δεν μπορεί να γίνει καμία επανεκκίνηση χωρίς ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Και δεν μπορεί αυτή να έχει βάθος και προοπτική χωρίς ένα νέο, οριστικό και σύμφωνα με τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση Πτωχευτικό Δίκαιο.

Ειδική αναφορά είναι όμως αναγκαία στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και δεν απαντά στις πιεστικές βιοποριστικές ανάγκες νοικοκυριών, εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, που εκτείνεται και θα υλοποιείται τουλάχιστον μέχρι το 2026 δεν συζητήθηκε ως όφειλε με την αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι θα δεσμεύει και επόμενες κυβερνήσεις και όποια μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να ακυρώσει πολιτικές επιλογές θα δεσμεύεται με επιστροφή χρημάτων στην ΕΕ. Είναι επομένως όχι απλώς αναγκαία αλλά και επιτακτική η συμπερίληψη ρήτρας αναθεώρησης χωρίς προβλεπόμενες κυρώσεις στόχος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου αυτό ενσωματώνει τη φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη: ιδιωτικοποιήσεις δομών, υποδομών και υπηρεσιών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, συμπίεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαξίωση κοινωνικού κράτους, διεύρυνση ανισοτήτων.

Εξάλλου η χορήγηση των δανείων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα γίνει μέσω των συστημικών τραπεζών αποκλείοντας οριστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσειςκαι πριμοδοτώντας αποκλειστικά τους μεγάλους και πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόκειται για ένα σχέδιο περαιτέρω απορρύθμισης και ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας με προφανή αρνητική επίπτωση στο επίπεδο των μισθών. Ένα σχέδιο υποβάθμισης και απαξίωσης του κοινωνικού κράτους. Ένα σύνολο έργων που θα διογκώσει τις ανισότητες και θα δημιουργήσει νέες και πιο βαθιές “πράσινες” και “ψηφιακές” ανισότητες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη καταθέσει την αντιπρόταση του στο ταξικό, αντεργατικό αυτό σχέδιο θεωρώντας ως προτεραιότητες την δίκαιη πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της εργασίας και των μισθών, την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τον προσανατολισμό των πόρων για την ανασυγκρότηση των δομών του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της δημόσιας υγείας μετά και την εμπειρία της κρίσης του Covid – 19.

Ειδική όμως αναφορά απαιτείται για το σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς που μεθόδευσε η κυβέρνηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Με την αποδοχή από την μεριά του ΤΧΣ, με τη στήριξη της κυβέρνησης, της μη πληρωμής του οφειλόμενου τοκομεριδίου το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία ηδη 1,5 δις ευρώ ενώ με την αποφασισμένη πλέον αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και με την κατάργηση των δικαιωμάτων προαίρεσης από το ΤΧΣ και τους μικρομετόχους η ζημία για το ελληνικό δημόσιο θα είναι πολλαπλάσια ενώ και οι μικρομέτοχοι πρόκειται να υποστούν τεράστιες απώλειες.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήδη έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα στο ΤΧΣ μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ενώ πρόκειται να αναλάβει και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του νέου σκανδάλου Μητσοτάκη στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments