Ελλάδα

Πέθανε ο Κυριάκος Φιλίππου

Πέθανε ο Κυριάκος Φιλίππου
Κυριάκος Φιλίππου: Πέθανε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΦΑΓΕ. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο Κυριάκος Φιλίππου έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, 19/4 σε ηλικία 82 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια του, τους φίλους και γνωστούς του, αλλά και σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν από τους πιο ισχυρούς βιομήχανους και είχε στην ιδιοκτησία του τη γνωστή γαλακτοβιομηχανία της ΦΑΓΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρει τα εξής:

«Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους». FAGE

Λίγα λόγια για τον Κυριάκο Φιλίππου

Από το γαλατάδικο στην Πατησίων στην ισχυρή βιομηχανία

Ο Κυριάκος μαζί με τον αδελφό του Γιάννη συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα γαλατάδικο το 1922 στην Πατησίων 213 και μετά το 1974 εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κολοσσό. Το πρώτο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ άνοιξε στο Γαλάτσι το 1964 και μετά το 1975 ήρθε το εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση.

Ο Κυριάκος Φιλίππου σπούδασε χημικός μηχανικός και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο. Ήταν ο πρώτος επίσης, που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του ’80 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα, το προϊόν αιχμής της ΦΑΓΕ, το Total.

Το 1975, η ΦΑΓΕ τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν δια βίου επίτιμος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της FAGE Ελλάδας ενώ υπήρξε ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της FAGE Ελλάδας ή πρόεδρος της από το 1989 έως το 2005.

Ο όμιλος ΦΑΓΕ είναι η διάδοχος μιας επιχείρησης που ιδρύθηκε το 1926 από την οικογένεια του Αθανασίου Φιλίππου. Το 1954, ο Ιωάννης Φιλίππου, γιος του Αθανασίου Φιλίππου, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση και βοήθησε στη δημιουργία του πρώτου δικτύου διανομής χονδρικής για γιαούρτι.

Μέχρι το 1964 ιδρύθηκε η πρώτη εγκατάσταση παραγωγής γιαουρτιού και ζαχαροπλαστικής στο Γαλάτσι από τους δύο γιους του Αθανασίου Φιλίππου, τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου. Το 1975, το εργοστάσιο γιαουρτιού μετεγκαταστάθηκε από το Γαλάτσι στη Μεταμόρφωση, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Από την ίδρυσή της ΦΑΓΕ έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η εταιρεία ασχολήθηκε κυρίως με τη μικρής κλίμακας παραγωγή και διανομή παραδοσιακού ελληνικού γιαουρτιού. Το 1975, η ΦΑΓΕ έγινε η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην ελληνική αγορά.

Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ το 1990 η εταιρεία κατέκτησε το κοινό της Αμερικής. Το 1991 η ΦΑΓΕ εισήλθε στην τυροκομική αγορά, κατασκευάζοντας κυρίως παραδοσιακό ελληνικό τυρί, ενώ το 1993 εισήλθε στην αγορά φρέσκου γάλακτος. Το 2000 η τρίτη γενιά της οικογένειας Φιλίππου ανέλαβε τη διοίκηση της ΦΑΓΕ. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments