Ελλάδα

Σαρηγιάννης πανδημία: Σημαντικό μέτρο τα self test

Σαρηγιάννης πανδημία: Σημαντικό μέτρο τα self test
Σαρηγιάννης πανδημία: Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα και για την σημασία που έχουν τα self test.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε σχετικά με την πανδημία και την πρόοδο των self test. Για το Πάσχα στο χωριό ο καθηγητής είχε αναφέρει ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα φέρουν μεγαλύτερη διασπορά. Ακόμη,  ο ίδιος παλιότερα είχε αναφέρει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης και με βάση τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμα CORE της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας HERACLES του ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ, «εάν δεν είχε εφαρμοστεί το μέτρο των self-test στον σχεδιασμό για τα ανοίγματα, στα τέλη Μαΐου θα είχαμε περισσότερα από 5.000 κρούσματα την ημέρα και 1.000 διασωληνωμένους. Τo επίπεδο διασποράς θα ήταν αποτρεπτικό για την εκκίνηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων».

Self test

Σαρηγιάννης:  «Τα self test είναι αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της πανδημίας»

Από την εντατικοποίηση όμως της χρήσης των self-test μπορεί να προκύψει σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. επισημαίνει ότι «με 120.000 self-test ημερησίως στο τέλος Μαΐου θα πρέπει να αναμένουμε 2.200 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο και 550 διασωληνωμένους, ενώ στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν 300.000 self-test ημερησίως, τα αντίστοιχα νούμερα για το τέλος Μαΐου πέφτουν στα 1.100 κρούσματα την ημέρα και 330 διασωληνωμένους».

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκθέσεις του ECDC, τα self- test αν γίνονται με τουλάχιστον εβδομαδιαία συχνότητα και συνεπικουρούνται με καλή ιχνηλασία των επαφών των θετικών μολύνσεων σε συνδυασμό με τον αυξημένο ρυθμό εμβολιασμού μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της πανδημίας. Μελέτες σε πραγματικούς πληθυσμούς που έχει αξιολογήσει το ECDC έχουν δείξει ότι για τον γενικό πληθυσμό η συνδυασμένη αξιοπιστία του αποτελέσματος είναι γενικά στο 57,1%. «Αν το 37% του πληθυσμού κάνει τα τεστ ημερησίως, θα έχουμε τουλάχιστον 300.000 αξιόπιστα αποτελέσματα», λέει χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης:  «Κρίσιμος ο έλεγχος των ασυμπτωματικών»

Ακόμη ανέφερε ότι ο εντοπισμός των προσυμπτωματικών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς σ’ αυτή τη φάση της νόσησης, το ιικό φορτίο και η μεταδοτικότητα είναι μέγιστες. Συνεπώς, ο επιτυχής και έγκαιρος εντοπισμός αυτών των φορέων, συντελεί στην απομάκρυνση τους από τις αλυσίδες μετάδοσης, και στον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα, άρα στη συνολική κάμψη της επιδημικής πορείας.

«Η σημαντικότητα του μέτρου, φάνηκε ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής του. Στα πρώτα self-test που πραγματοποιήθηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ο δείκτης θετικότητας ήταν 0,22%. Εάν θεωρήσουμε τις δύο πληθυσμιακές ομάδες αντιπροσωπευτικές του γενικού πληθυσμού, για το σύνολο της Ελλάδας ένας τέτοιος υπολογισμός μας δίνει 23.500 προσυμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς.

Με βάση τον αριθμό τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ και τον υπολογισμό του μοντέλου για τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα έχουμε υπολογίσει ότι στην Ελλάδα βρίσκονται σε ασυμπτωματική/προσυμπτωματική φάση περίπου 42.000 άτομα», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος σχολιάζει ότι ορθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει κατά προτεραιότητα τα self-test στις ομάδες που έχουν δυνητικά μεγάλο πλήθος ενεργών επαφών καθημερινά (υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, λιανεμπόριο, υπάλληλοι super market κ.α.).

Σαρηγιάννης:  «Λειτουργία εστίασης με υποχρεωτική υποβολή εργαζομένων σε self test»

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα, ο Καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι, ακόμα και αν γίνει με τους καλύτερους όρους, δηλαδή μόνο σε εξωτερικό χώρο και με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα), οι εργαζόμενοι θα πρέπει υποβάλλονται σε self test.

«Απαραίτητη είναι και η προτεραιοποίηση των επαγγελματιών του τουρισμού. Το self test θα πρέπει να γίνεται 5-7 ημέρες πριν την έναρξη της αντίστοιχης οικονομικής δραστηριότητας ώστε να επικυρώνεται το αποτέλεσμα με μοριακό τεστ ή rapid», καταλήγει. Σαρηγιάννης πανδημία

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments