Κόσμος

Βέμπερ: Υπέρ ενός προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Βέμπερ: Υπέρ ενός προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Βέμπερ: Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ σε συνέντευξη του τάχθηκε υπέρ ενός προέδρου στην κορυφή της ΕΕ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προέτρεψε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν τη διαδικασία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πρόκειται να επιτρέψει την μετακίνηση των Ευρωπαΐων πολιτών. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ενότητα απέναντι στους ανταγωνιστές και τους εχθρούς της.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάσσεται υπέρ ενός μόνο προέδρου στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πρόσωπο για να την εκπροσωπεί στον κόσμο και το πρόσωπο αυτό πρέπει να μιλά με μια φωνή», πρόσθεσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε σημερινή συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Βέμπερ: «Η ΕΕ πρέπει να γίνει ικανότερη να δρα όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική»

«Η σημερινή κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ενισχύει την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να θεωρηθεί μόνο ένα ενδιάμεσο βήμα», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός. Μετά το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία προέκυψε μια ανοιχτή διαμάχη, την οποία είχε επικρίνει ο Βέμπερ.

«Η ΕΕ πρέπει να γίνει ικανότερη να δρα όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Ένας πραγματικός υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα. Ένας οδικός χάρτης για μια ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση εντός του ΝΑΤΟ με πραγματικά ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις είναι επίσης απαραίτητος», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο dpa.

Βέμπερ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως είναι πολύ μακριά από τους πολίτες»

Ο Βέμπερ έκανε τις δηλώσεις του πριν από την ομιλία της καγκελάριου Μέρκελ στο συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο θα δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ με τη συμμετοχή πολιτών. «Αυτό το συνέδριο θα είναι μια «πλατφόρμα όσων λαμβάνουν αποφάσεις». Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε άτολμα, αλλά με φιλοδοξία χωρίς να προδιαγράφουμε το αποτέλεσμα», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.

Όταν ρωτήθηκε τι τον ενοχλεί προσωπικά στην ΕΕ απάντησε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως είναι πολύ μακριά από τους πολίτες. Η εντύπωση η οποία δίνεται μερικές φορές είναι ότι η πραγματική ζωή δεν γίνεται αντιληπτή στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική και πιο ικανή να δρα, και γι΄ αυτό χρειάζεται περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες σε ορισμένους τομείς. Η πανδημία δείχνει επίσης ότι εάν πάρα πολλοί είναι υπεύθυνοι ταυτόχρονα, απαιτείται πολύς χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις και οι ευθύνες γίνονται δυσδιάκριτες». Βέμπερ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments