Ελλάδα

Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 30 έως 39 ετών

Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 30 έως 39 ετών
Η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία θα λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ από τις 5 Μαΐου μπαίνει στην «αρένα» και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Επιταχύνεται η εκστρατεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς από τη Μεγάλη Τρίτη, δηλαδή στις 27 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 30 έως 39 ετών. Η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία θα λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ από 5 Μαΐου αναμένεται να ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι προϋποθέσεις χορήγησής του. Την ίδια στιγμή, «κλείδωσε» η ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης, η οποία ορίζεται για τις 3 Μαΐου, ενώ οι πύλες της χώρας ανοίγουν για την υποδοχή των τουριστών στις 15 Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα ανακοίνωσε τη νέα γραμμή εμβολιασμών, η οποία ξεκινάει τη Μεγάλη Τρίτη και αφορά τους πολίτες ηλικίας 30 έως 39 ετών. «Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε την ανάλυση των παραμέτρων στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους

Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν ότι η ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών πρόκειται να λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca. Και οι δύο τόνισαν ότι τα εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλή και οι κίνδυνοι εξαιρετικά χαμηλοί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας 440.000 πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρέθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, και αναφορικά με τις ομάδες όπου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται ανά ηλικία ως εξής:

  • 85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού
  • 80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού
  • 75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού
  • 70-74: 50% λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού
  • 65-69: 27% λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού
  • 60-64: 51% λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού

Επιπλέον, εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβολιασμοί θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές ενώ θα διευρυνθεί και το ωράριο.

Από τις 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στη «μάχη» του κορωνοϊού μπαίνει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson από τις 5 Μαΐου. Αν και αρχικά η εταιρία είχε «παγώσει» την παράδοση των εμβολίων στην Ευρωπαΐκή Ένωση επειδή είχαν αναφερθεί περιστατικά θρομβώσεων που ίσως σχετίζονταν με το εμβόλιο, ωστόσο η ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το «πράσινο» φως και πλέον σε πολλές χώρες ξεκινούν πάλι οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται  να εκδώσει και επισήμως την απόφασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία θα κινηθεί στις οδηγίες του ΕΜΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή στην κανονικότητα

Στο χθεσινό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς.

Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Η εστίαση πρόκειται να λειτουργήσει με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τέλος, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Την ίδια μέρα απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments