Διεθνή

ΗΠΑ Ρωσία: Πιθανή συνάντηση του Μπάιντεν και του Πούτιν τον Ιούνιο

ΗΠΑ Ρωσία: Πιθανή συνάντηση του Μπάιντεν και του Πούτιν τον Ιούνιο
ΗΠΑ Ρωσία: Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ημερομηνία συνάντησης, καθώς και τη χώρα στην οποία θα πραγματοποιηθεί

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Aμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να συναντηθούν τον Ιούνιο, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ημερομηνία συνάντησης, καθώς και τη χώρα στην οποία θα πραγματοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες, με την Ουάσινγκτον να επιβαλλει κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, ενώ η κόντρα των δύο προέδρων καλά κρατεί.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη συνάντηση. «Θα λάβουμε μια απόφαση ανάλογα με πολλούς παράγοντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Λευκού Οίκου, κατά την διάρκεια της συνομιλία αυτής ο Μπάιντεν έκανε την πρόταση για διεξαγωγή ρωσο-αμερικανικής συνάντησης κορυφής «σε τρίτη χώρα τους προσεχείς μήνες». Εν συνεχεία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διευκρινίσει ότι πρότεινε στον Ρώσο ομόλογο του να συναντηθούν το καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η συνάντηση μπορεί να γίνει τον Ιούνιο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, έγραψε ότι ο Μπάιντεν πρότεινε στον Πούτιν να συναντηθούν στις 15-16 Ιουνίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Κυριακή ότι η πρόταση του Τζο Μπάιντεν για τη σύνοδο κορυφής έχει ληφθεί «θετικά» και βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης στην παρούσα φάση.

Τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και Ρωσίας

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες αφορούν τον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα της τελευταίας. Επιπλέον, απελάθηκαν 10 διπλωμάτες από τη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

Οι κυρώσεις, που βασίζονται σε προεδρική εκτελεστική εντολή, στοχεύουν 32 οντότητες και άτομα, λόγω φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2020 και κυβερνοεπιθέσεων.

Στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επέβαλε κυρώσεις σε οκτώ ακόμη άτομα λόγω της «κατοχής» της Κριμαίας από τη Ρωσία σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Οι 10 διπλωμάτες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουάσινγκτον με το πρόσχημα ότι δούλευαν ως αξιωματικοί πληροφοριών υπό διπλωματική κάλυψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments