Video

Ω γλυκύ μου Έαρ: Η συγκλονιστική ερμηνεία της Ειρήνης Παππά

Ω γλυκύ μου Έαρ: Η συγκλονιστική ερμηνεία της Ειρήνης Παππά
Ω γλυκύ μου Έαρ: Ένα σπάνιο βίντεο.

Το «Ω γλυκύ μου έαρ» είναι Εγκώμιο Επιταφίου Θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής. Ρίγη συγκίνησης προκαλεί και η ερμηνεία της «Ζωής εν τάφω» από τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη και τον Μανώλη Μητσιά που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1977. 

Ω γλυκύ μου Έαρ: Η συγκλονιστική ερμηνεία της Ειρήνης Παππά

Η Ειρήνη Παππά με την μαγευτική της φωνή και τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, απέδωσε ένα από τα κορυφαία εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, το «Ω γλυκύ μου έαρ», σε μια από τις πιο εντυπωσιακές ερμηνείες. Το βίντεο, από το μακρινό πλέον, 1983.

Ω γλυκύ μου Έαρ: Ένας από τους πιο εξαιρετικούς βυζαντινούς ύμνους

Το «Ω γλυκύ μου έαρ» είναι από τους πιο εξαιρετικούς ορθόδοξους βυζαντινούς ύμνους. Το κατανυκτικό κείμενο του ύμνου αποδίδει τον πόνο της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της. Είναι ένα μοιρολόι, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Εξιστορεί την σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.

Τα Εγκώμια στη βυζαντινή υμνολογία είνα ειδικά τροπάρια που ψάλλονται κατά τον όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την τελετουργία ψάλλονται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, εντός των ναών, λίγο πριν την εκφορά του Επιταφίου, όπου μερικά εξ αυτών και επαναλαμβάνονται κατά την εκφορά. Τα εγκώμια αυτά είναι από «τα πιο αγαπητά ψάλματα των ορθοδόξων», γεμάτα από έντονα συγκινησιακά αισθήματα. Ιστορικά αποδίδονται κυρίως ως λαϊκής έμπνευσης δημιουργήματα που φέρονται σε κώδικες με διάφορες παραλλαγές.

Τα εγκώμια του επιταφίου αποτέλεσαν και τα πρότυπα της δημιουργίας ομοίων για την Κοίμηση της Θεοτόκου, για τον Άγιο Νικόλαο και άλλα. Εκτός από τους ψάλτες βυζαντινής μουσικής, τα εγκώμια έχουν αποδοθεί και ηχογραφηθεί από διάφορους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνηδες, όπως οι Μαρία Φαραντούρη, Γλυκερία, Χάρις Αλεξίου, Φλέρη Νταντωνάκη, Ειρήνη Παππά, Πέτρος Γαϊτάνος και άλλοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments