Ελλάδα

Εμβόλια κορωνοϊός: Τα πιθανά συμπτώματα αν κάνετε AstraZeneca ή Pfizer

Εμβόλια κορωνοϊός: Τα πιθανά συμπτώματα αν κάνετε AstraZeneca ή Pfizer
Εμβόλια κορωνοϊός: Η Ματίνα Παγώνη μίλησε για τα συμπτώματα που μπορεί να έχει κανείς μετά τον εμβολιασμό. Συνεχίζεται η «Επιχείρηση Ελευθερία».

Ο κορωνοϊός δεν λέει να υποχωρήσει ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και παγκοσμίως, και μοναδική ελπίδα απέναντί του είναι τα εμβόλια. Βέβαια, αρκετοί είναι ακόμα εκείνοι που φοβούνται να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν αφού πολλά ακούγονται στα social media. Η Ματίνα Παγώνη, στη σημερινή της συνέντευξη στην ΕΡΤ, εκτός από το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συμπτωμάτων.

Αναλυτικότερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις αφού κάνει κάποιος το εμβόλιο της Pfizer ή της AstraZeneca απέναντι στον κορωνοϊό. Οπως η ίδια τόνισε, πρόκειται για φυσιολογική συμπτωματολογία αυτή που έχει παρατηρηθεί και δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί. Μάλιστα, οι περισσότεροι πολίτες που κάνουν το εμβόλιο, ξεπερνούν τα συμπτώματα, αν αυτά έχουν καταγραφεί, έπειτα από δύο περίπου 24ωρα.

Αναφορικά με το σκεύασμα της Pfizer, η Ματίνα Παγώνη εξήγησε πως το 85 – 90% των εμβολιασθέντων δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα. Κάποιοι ανέφεραν πως είχαν πονοκέφαλο ή δέκατα -μέχρι 37,5, πυρετός ο οποίος εξαφανίστηκε ύστερα από το δεύτερο 24ωρο.

Εμβόλια κορωνοϊός: Τα πιθανά συμπτώματα αν κάνετε AstraZeneca ή Pfizer

Εμβόλια κορωνοϊός: Τα πιθανά συμπτώματα αν κάνετε AstraZeneca ή Pfizer

Σε σχέση με το σκεύασμα της AstraZeneca, η κ. Παγώνη είπε πως όσοι εμφάνισαν συμπτώματα, ανέβασαν πυρετό για διάστημα μίας ή δύο ημερών, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε τη θερμοκρασία των 38,5 βαθμών. «Μετά όμως από τρία 24ωρα η πλειοψηφία δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι θέμα οργανισμού για το πώς θα αντιδράσει κάποιος, όχι θέμα ηλικίας», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ενώ αναφέρθηκε και στον πόνο που αισθάνεται κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο τοπικά. Το σύμπτωμα όμως, είπε, είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να γεννά ανησυχία.

Συνεχίζεται με… φόρα η «Επιχείρηση Ελευθερία»

Στην τρίτη και πιο δυναμική φάση περνά τον μήνα Μάιο η «Επιχείρηση Ελευθερία». Στόχος είναι να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας στη χώρα. Την ίδια ώρα, σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, κάτι που υπολογίζεται ότι θα συμβεί τον Ιούνιο.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί είχαν διακοπή λόγω Κυριακής του Πάσχα, ενώ ούτε και ο ΕΟΔΥ κυκλοφόρησε νέα επιδημιολογική έκθεση.

Από αύριο Δευτέρα του Πάσχα, αρχίζουν εκ νέου οι εμβολιασμοί με εντατικούς ρυθμούς. Οι εμβολιαστικές γραμμές έχουν αυξηθεί λόγω μεγάλης ζήτησης, ενώ προστίθενται και νέα εμβολιαστικά κέντρα στα ήδη υπάρχοντα που λειτουργούν επί επταήμερης βάσης έως τα μεσάνυχτα. Εντός του Μαΐου θα αναπτυχθούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Έως χθες, Μεγάλο Σάββατο, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.115.339 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.170.858 αφορούν την 1η δόση και 944.481 και τη 2η δόση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments