Ελλάδα

Πάρκα τσέπης: Αναβαθμίζουν την Αθήνα

Πάρκα τσέπης: Αναβαθμίζουν την Αθήνα
Πάρκα τσέπης: Πως αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας.
Πάρκα τσέπης: Πως αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας.

Την πρακτική των «Pocket Parks» (πάρκα τσέπης) έχει η υιοθετήσει η Αθήνα στοχεύοντας να προχωρήσει στην κατασκευή δέκα τέτοιων σημείων μέχρι το τέλος του χρόνου. Να σημειωθεί πως ο δήμος Αθηναίων προσέφερε χθες γεύματα αγάπης για το Πάσχα, ενώ έχει προχωρήσει και σε πολλές πρωτοβουλίες για τα αδέσποτα ζώα.

Πάρκα τσέπης: Τι είναι

«Τα «Pocket Parks» αποτελούν μία επιτυχημένη διεθνή πρακτική που υιοθέτησε η Αθήνα, ως λύση και εργαλείο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στις γειτονιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, το γεγονός ότι αυτοί οι πράσινοι χώροι, όχι μόνο δημιουργούν ένα μικροκλίμα στην περιοχή αλλά και ότι παίρνουν τη θέση χώρων που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και είχαν παραδοθεί στο σκοτάδι. Στη θέση των σκουπιδιών και των μπάζων, δημιουργούνται ανάσες αλλά και χώροι που γίνονται σημεία αναφοράς και κοινωνικοποίησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από την απομόνωση, κυρίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε», συμπλήρωσε ο Κ. Μπακογιάννης.

Πάρκα τσέπης: Πράσινες νισήδες στο μέσο της πόλης

Από τα τέλη Ιουλίου που παραδόθηκε στο κοινό το πρώτο πάρκο στην ‘Ανω Κυψέλη, στην συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, χιλιάδες περίοικοι έχουν σταθεί να πάρουν μια ανάσα στον κήπο της περιοχής. Εκεί έχουν φυτευτεί αναρριχώμενοι και ανθοφόροι θάμνοι. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με τα ονόματα των φυτών και των χρήσιμων εντόμων που φιλοξενούν.

Η μυρτιά, το βιβούρνο, η ορτανσία, η πασχαλιά, το ριχόσπερμα, το χιώτικο γιασεμί μετατρέπουν σε πράσινο καταφύγιο τριακόσια τετραγωνικά μέτρα γης, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Χιλιάδες είδη φυτών συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά. Η αγγελική, η μολόχα, ο νάρκισσος, η τριανταφυλλιά, το θρούμπι, το θυμάρι, η λεβάντα, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το φασκόμηλο και όλα τα είδη φυτών συνθέτουν ένα «μπουκέτο» που έχει ανθοφορία όλο το χρόνο.

Τα πάρκα τσέπης έρχονται σε μια συγκυρία που είναι χρήσιμα και ως μικρή διέξοδος μέσα στην πόλη στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ως ένα πράσινο «λιθαράκι» κατά της κλιματικής αλλαγής. Είναι ενδεικτικό πως επιστήμονες από όλο τον κόσμο με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και τη δόμηση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο των πάρκων τσέπης, ως ουσιαστική λύση που αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα της πόλης σε πολλούς τομείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments