Διεθνή

Φεστιβάλ κορωνοϊός: Οι διοργανώσεις – πειράματα που γεννούν την ελπίδα στη μετά COVID εποχή

Φεστιβάλ κορωνοϊός: Οι διοργανώσεις – πειράματα που γεννούν την ελπίδα στη μετά COVID εποχή
Φεστιβάλ κορωνοϊός: Ελπίδα πως αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επανέναρξη των υπαίθριων εκδηλώσεων.

Στο Λίβερπουλ στην Αγγλία, για «επιστημονικούς λόγους» διοργανώθηκε ένα φεστιβάλ στο οποίο πήγαν 5.000 άτομα και δεν τήρησαν τις αποστάσεις και δεν φορούσαν μάσκες. Και η αλήθεια είναι ότι ο κορωνοϊός εδώ και παραπάνω από ένα έτος έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Μόλις χθες στην Ελλάδα άνοιξε η εστίαση μετά από μισό χρόνο.

Μουσική μετά τη μακρά σιωπή

Μετά τη μακρά σιωπή λοιπόν, που επέβαλε η πανδημία, η ζωντανή μουσική επέστρεψε πριν από μερικές ημέρες στη γενέτειρα των Beatles, το Λίβερπουλ, που φιλοξένησε ένα μοναδικό φεστιβάλ με στόχο να διαπιστωθεί αν και πώς διασπείρεται ο νέος κορωνοϊός σε τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις. Περίπου 5.000 άνθρωποι πέταξαν τις μάσκες τους και δεν τήρησαν τις αποστάσεις, στο όνομα της επιστήμης και της μουσικής.

Χιλιάδες ενθουσιώδεις Βρετανοί συγκεντρώθηκαν με σκοπό να παρευρεθούν στην πρώτη συναυλία μετά τον κορωνοϊό στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Ο χώρος μεταμορφώθηκε σε ένα ημερήσιο κλαμπ στο πλαίσιο ενός «πειράματος» της βρετανικής κυβέρνησης, ώστε να εξετάσει τις συνέπειες συνωστισμού σε έναν χώρο μετά την πανδημία.

«Είναι τόσο ωραία, είναι φανταστικά, πέρασε πολύς καιρός»

Ήταν οι θεατές σε μια υπαίθρια συναυλία που είχαν όλοι τους υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό, βγήκαν αρνητικοί και δεσμεύτηκαν ότι θα ξανακάνουν το τεστ σε πέντε ημέρες. Τα δεδομένα τους θα χρησιμοποιηθούν από το ειδικό Πρόγραμμα Ερευνών Εκδηλώσεων της βρετανικής κυβέρνησης. Σκοπός του είναι να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς το πλήθος συμβάλλει στη διάδοση του ιού.

Ασφαλώς, οι νέοι που διασκέδαζαν χορεύοντας στις πύλες του Σέφτον Παρκ δεν είχαν καθόλου στο νου τους την επιστημονική πλευρά της εκδήλωσης. «Είναι τόσο ωραία, είναι φανταστικά… Πέρασε πολύς καιρός…», σχολίασε η 19χρονη φοιτήτρια Μέγκαν Μπάτλερ.

Γιατί τα φεστιβάλ – πειράματα είναι τόσο σημαντικά για την επανέναρξη των υπαίθριων εκδηλώσεων;

Σημειώνεται πως το φεστιβάλ κράτησε λιγότερο από έξι ώρες, λόγω και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 22.00 το βράδυ, όμως όσοι βρέθηκαν εκεί ομολόγησαν ότι δεν θα ήθελαν να βρίσκονται πουθενά αλλού. «Ας χαρούμε τη ζωή, ας επιστρέψουμε στην κανονικότητα», εξέφρασε χαρακτηριστικά ο 25χρονος εργάτης Χάρι Σμιθ.

Από την πλευρά του, ο Μέλβιν Μπεν, ο διευθυντής του Festival Republic, είπε ότι ελπίζει πως αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επανέναρξη των υπαίθριων εκδηλώσεων. «Από τη στιγμή που θα μπουν οι θεατές στο σόου, μπορούν να διασκεδάσουν σαν να ήμασταν στο 2019. Μπορείτε να νιώσετε ότι το βάρος των τελευταίων 12, 15 μηνών μειώθηκε λιγάκι», εξήγησε.

Αντίστοιχες εικόνες και στην Ισπανία

Δεκάδες νέοι στη Ζιρόνα της Ισπανίας λικνίζονταν στους ρυθμούς της house μουσικής, την οποία έπαιζε ζωντανά ένας DJ. Για πρώτη φορά εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο, η Ζιρόνα έζησε ξανά ένα μέρος της νυχτερινής ζωής της, χάρη σε ένα πρόγραμμα πιλοτικού ψηφιακού πάσου, το οποίο οι αρχές ελπίζουν ότι θα επιτρέψει τις κοινωνικές επαφές χωρίς να διασπείρεται ο νέος κορωνοϊός με τη χαρά όσων συμμετείχαν να μην κρύβεται!

Όπως αναφέρουν τα δεδομένα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, από τον Οκτώβριο, οι συναυλίες έχουν απαγορευτεί στην περιφέρεια της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ δεν λειτουργούν τη νύχτα από τον Δεκέμβριο. Όμως, βάσει ενός σχεδίου με στόχο την ανάκαμψη του τομέα της φιλοξενίας, οι κάτοικοι στη Ζιρόνα θα μπορούσαν για μία βραδιά να αποκτήσουν ένα ψηφιακό πάσο που θα τους επέτρεπε να πάνε σε μια συναυλία ή να δειπνήσουν σε πέντε εστιατόρια.

Ελπίδα στον τομέα της ζωντανής μουσικής

Για να το κάνουν αυτό, έπρεπε να «κατεβάσουν» μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνά τους και να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνων για κορωνοϊό, να επιδείξουν ένα αρνητικό PCR τεστ ή να αποδείξουν ότι έχουν ήδη περάσει τον νέο κορονοϊό. Το πάσο ισχύει για έως και 36 ώρες και κοστίζει μεταξύ 2,50 και 8,50 ευρώ. Περίπου 250 άνθρωποι έσπευσαν σε 20 λεπτά να προμηθευτούν τα εισιτήρια για τη βραδιά στο κλαμπ. «Μου φαίνεται φανταστικό, διότι όλο αυτό μας επηρεάζει ψυχολογικά. Μπορεί να είμαστε σωματικά καλά, όμως δεν είμαστε ψυχολογικά, επομένως πιστεύω ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες, ελεγχόμενες και με μέτρα ασφαλείας, είναι φανταστικές», σχολίασε η 26χρονη Σουζάνα Μπεργκάς από τη Zιρόνα.

Επιπλέον, μια δοκιμαστική συναυλία στη Βαρκελώνη τον Μάρτιο, όπου 5.000 άνθρωποι έκαναν rapid τεστ Covid-19 και κατέκλυσαν έναν χώρο χωρίς να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν οδήγησε σε μολύνσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δίνοντας ελπίδα στον τομέα της ζωντανής μουσικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments