Πολιτική

Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών: Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών: Η απάντηση του ΥΠΕΞ
Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών: Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν από την Θράκη.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και επιμένει ότι υπάρχει πίεση πάνω στην «τουρκική μειονότητα». Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αρμόδιος για τις μειονότητες έχει έρθει στην Ελλάδα ως «απάντηση» της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

“Το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής”

Έτσι λοιπόν διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού», σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών

Με απανωτές αναρτήσεις από τη Θεσσαλονίκη, ενημερώνει για την πορεία της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο Τούρκος υφυπουργός δήλωσε από την Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται: «στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Είναι απαράδεκτες οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους». Μέσα σε λίγες ώρες ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε πολλά σημεία της Θεσσαλονίκης. Αφού αναχώρησε από το τουρκικό προξενείο στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκεται και το μουσείο του Κεμάλ, ο Κιράν επισκέφθηκε το Γενί Τζαμί, το Αλατζά Ιμαρέτ και κατέληξε στα Κάστρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments