Ελλάδα

Lockdown: Οι ημερομηνίες και τα σενάρια για επιστροφή στην κανονικότητα

Lockdown: Οι ημερομηνίες και τα σενάρια για επιστροφή στην κανονικότητα
Lockdown: Οι ημερομηνίες και τα σενάρια για επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς...πισογυρίσματα.
Lockdown: Οι ημερομηνίες και τα σενάρια για επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς...πισογυρίσματα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την όλο ένα χαλάρωση των μέτρων με στόχο την πλήρη άρση του lockdown και . Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης, της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων και την επέκταση του ωραρίου μετακίνησης μέχρι τις 23:00, η κυβέρνηση με τους λοιμοξιλόγους έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων τις επόμενες κινήσεις για επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς…πισογυρίσματα.

Τα νέα «ορόσημα» επανεκκίνησης δραστηριοτήτων αφορούν μεταξύ άλλων σε οργανωμένες παραλίες, δικαστήρια και φροντιστήρια, τα οποία πιθανότητα να ανοίξουν μαζί με τα σχολεία, δηλαδή στις 10 Μαΐου, όπως και ο τουρισμός στις 15 του μήνα, μαζί με τις μετακινήσεις εκτός νομού. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως οι εμβολιασμοί «τρέχουν» εξαιρετικά με γοργούς ρυθμούς, τότε μπορούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι, που ίσως θυμίζει κάτι από την προ-covid εποχή.

Η συμμετοχή των πολιτών στους εμβολιασμούς είναι ανέλπιστα δυναμική, χθες πραγματοποιήθηκε αριθμός-ρεκόρ, άνω των 100.000 εμβολιασμών δείχνοντας πως με σύμμαχο την καλή πορεία των παραδόσεων των εμβολίων η χώρα αποκτά μέρα με τη μέρα όλο και ισχυρότερη ανοσία. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως χθες ξεπεράστηκε και το φράγμα του ενός εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Την ίδια ώρα, όπως είχε προβλεφθεί με ορίζοντα την 15η Μαΐου, σταδιακά αίρονται ολοένα και περισσότερα μέτρα περιορισμού έτσι ώστε εντός του μήνα η κοινωνία και η οικονομία να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, χθες κιόλας, ανακοινώθηκαν νέα «ορόσημα» επανεκκίνησης δραστηριοτήτων κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της κυβέρνησης.

Αναλυτικά:

Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Από τα παραπάνω, ωστόσο φάνηκε πως παρά τις αρχικές προσδοκίες, δεν αποφασίστηκε το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test) που εφαρμόζονται στις άλλες δομές που ανοίγουν (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών. Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

Επόμενος σταθμός: Μουσική και SMS

Με ορίζοντα την 15η Μαΐου, λοιπόν, στόχος τώρα είναι να «διορθωθούν» καταστάσεις που υπάρχουν τώρα προκειμένου να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σωστά. Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης έγινε κατανοητό πως παρά την ανταπόκριση του κόσμου, το «αγκάθι» της απαγόρευσης της μουσικής είναι ένα αίτημα που θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η υποχρέωση αποστολής SMS, η κατάργηση της οποίας αποτελεί πλέον και κοινωνικό αίτημα, καθώς είναι κοινή παραδοχή οι πολίτες που χρησιμοποιούν το 13033 είναι όλο και λιγότεροι. Η κατάργηση της έχει απασχολήσει αρκετά το προηγούμενο διάστημα την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ενώ σημειώνεται πως αποτελεί και πάγιο αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο μέτρο, ωστόσο, καταδεικνύει και την «απόσταση» που υπάρχει μεταξύ των αιτημάτων της κυβέρνησης και των επιστημόνων οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν φανεί διστακτικότεροι. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, χθες στον ΑΝΤ1, όπου λακωνικά σημείωσε πως το ζήτημα των SMS θα εξεταστεί ξανά έως τις 15 Μαΐου.

Τέλος, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κατάργησης του click inside σε όποιες περιοχές το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments