Ελλάδα

Μάσκα κορωνοϊού: Σύμμαχος και εχθρός – Τι λένε οι ειδικοί για το πότε θα απαλλαγούμε από τη χρήση της

Μάσκα κορωνοϊού: Σύμμαχος και εχθρός – Τι λένε οι ειδικοί για το πότε θα απαλλαγούμε από τη χρήση της
Μάσκα κορωνοϊού: Φαίνεται πως δεν απέχει πολύ μακριά η στιγμή που θα μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς τη χρήση της.

Η μάσκα κορωνοϊού μπήκε στη ζωή μας από πέρυσι περίπου, όταν ξεκίνησε και η πανδημία. Και μπορεί πλέον, να έχουμε self tests και να έχουν ξεκινήσει τα εμβόλια με τους ανθρώπους που τα κάνουν να «ανοίγουν τον δρόμο για την Ελευθερία» αλλά η μάσκα υπάρχει ακόμα στην καθημερινότητά μας.

Τι καθορίζει αν και πότε θα απαλλαγούμε από τη χρήση της μάσκας;

Και η αλήθεια είναι πως μπορεί πολλοί να έχουν κουραστεί με τη χρήση της ελπίζοντας στην απαλλαγή από αυτή καθώς τη θεωρούν ως «εχθρό», μα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που προστατεύει, που θωρακίζει. Σιγά σιγά βέβαια, οι ειδικοί μιλούν για τη στιγμή που δεν θα χρειαστεί να τις φοράμε πλέον. Σε πρόσφατες δηλώσεις της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είχε αναφερθεί στην αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική χρήση της.

Ένα από τα πλέον απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού φαίνεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν και δεν απέχει πολύ μακριά η στιγμή που θα μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα. «Μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες», είχε εκφράσει χαρακτηριστικά στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» και είχε συμπληρώσει το εξής: «Όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών, θα πετάξουμε τις μάσκες, τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».

Το σενάριο για τα μέσα Σεπτέμβρη

Βασική προϋπόθεση λοιπόν, είναι ότι οι εμβολιασμοί που θα έχουν προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα και το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις είναι αρκετά μεγάλο. Μέχρι όμως, τα μέσα Σεπτέμβρη ο δρόμος είναι επικίνδυνος, καθώς πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. «Οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολύ πρέπει να φοράνε τη μάσκα όταν ας πούμε πάνε σούπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το ιικό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είχε εξηγήσει η κ. Παγώνη.

Επιπλέον, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας, εξήγησε πως θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας κι αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα», επισημαίνοντας πως αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν όλα πάνε καλά, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα. Και αν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες». Όμως, για το καλοκαίρι ήταν ξεκάθαρος. «Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω από όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», σχολίασε με έμφαση ο καθηγητής.

«Θα είναι μαζί μας για όλο το 2021»

Από την άλλη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, είπε πως «εγώ πιστεύω ότι η μάσκα θα είναι μαζί μας για όλο το 2021, με την έννοια ότι είναι ένα εργαλείο που μας προστατεύει χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη ζωή μας. Και σινεμά μπορούμε να πάμε, και στην ταβέρνα μπορούμε να πάμε και στη δουλειά μας μπορούμε να πάμε και οπουδήποτε, φορώντας μάσκα. Είναι κάτι που θα μείνει μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω να μπορέσει να ανοίξει η οικονομία ακόμα περισσότερο, γιατί τα πράγματα είναι οριακά και σε αυτό το επίπεδο».

Σύμφωνα με ό,τι εξήγησε, «η μάσκα είναι ένα εργαλείο από το οποίο δεν θα απαλλαγούμε εύκολα», ενώ στη συνέχεια είπε πως «είναι λογικό, εφόσον θέλουμε τον τουρισμό, οι άνθρωποι του τουρισμού να εμβολιαστούν, αλλά υπάρχουν κι άλλες ομάδες, όπως οι οδηγοί λεωφορείων και ταξί ή οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο. Είναι ένα θέμα προτεραιοποίησης και κυρίως να έχουμε πολλά εμβόλια και δυνατότητα να γίνονται όσο περισσότερα».

Μονή ή διπλή μάσκα;

Πάντως, να αναφέρουμε πως μια υφασμάτινη πάνω από τη χειρουργική μάσκα αυξάνει έως το 80% την προστασία από τα σωματίδια του κορωνοϊού. Η χρήση διπλής μάσκας δηλαδή, μπορεί βελτιώσει σημαντικά την προστασία από τη μόλυνση της μύτης ή του στόματος από τον ιό, κρατώντας μακριά έως το 80% των δυνητικά μολυσμένων σωματιδίων του αέρα, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η διπλή μάσκα βοηθά περισσότερο στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, κάτι που έχει επισημάνει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Στην έρευνα με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Έμιλι Σίκμπερτ – Μπένετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου στη Βόρεια Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα μιας μάσκας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το πόσο καλά είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπο του, κάτι που εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά του ίδιου, όσο και από την μορφολογία του προσώπου του.

Γενικά πάντως, μια απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης από μόνη της φάνηκε να έχει αποτελεσματικότητα περίπου 40% έως 60% στο να κρατά μακριά τα σωματίδια, ενώ από μόνη της μια υφασμάτινη μάσκα έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 40%. Όταν όμως, μια υφασμάτινη μάσκα φορεθεί πάνω από την χειρουργική, τότε η αποτελεσματικότητα βελτιώνεται κατά περίπου 20%. Διαπιστώθηκε ότι οι υφασμάτινες μάσκες από πολυεστέρα είναι ελαφρώς πιο προστατευτικές («φρενάρουν» έως το 81% των σωματιδίων του αέρα) σε σχέση με τις βαμβακερές (77%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments