Κόσμος

ΕΕ: Ουδέν σχόλιο για μελλοντικές συμβάσεις με την AstraZeneca

ΕΕ: Ουδέν σχόλιο για μελλοντικές συμβάσεις με την AstraZeneca
ΕΕ: Η Κομισιόν ακολούθησε τη νομική οδό, επειδή η εταιρία AstraZeneca δεν τήρησε το συμβόλαιο που είχαν συνάψει.
ΕΕ: Η Κομισιόν ακολούθησε τη νομική οδό, επειδή η εταιρία AstraZeneca δεν τήρησε το συμβόλαιο που είχαν συνάψει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» προς το παρόν οποιαδήποτε σχόλια σχετικά με τις μελλοντικές συμβάσεις με την εταιρία AstraZeneca, καθώς μόλις χθες έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από την εταιρία για μετά τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ήδη από τα τέλη Απριλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί την AstraZeneca στα δικαστήρια, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

«Το εμβόλιο της ΑstraΖeneca είναι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο στη φαρέτρα της ΕΕ και χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες το λαμβάνουν». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος της Επιτροπης Στέφαν Ντε Κερσμάκερ, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων στην ΕΕ, με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα υγείας τόνισε ότι η αγγλοσουηδική εταιρεία AstraZeneca δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

«Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει νομικά κατά της εταιρείας ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης και με σκοπό να λάβει τις δόσεις εμβολίου που προβλέπει το συμβόλαιο και τις οποίες οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν ανάγκη», τόνισε ο Στέφαν Ντε Κέρσμάκερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η «διαμάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στο βελγικό Δικαστήριο και σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

«Το σημαντικό για εμάς είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων και να συνεχίσουμε να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες και τις εταιρείες», ανέφερε τέλος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Κομισιόν AstraZeneca

AstraZeneca: Μήνυση από την Ε.Ε. για καθυστερήσεις εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

Στόχος της προσφυγής είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις του εμβολίου της που αναφέρονται στο συμβόλαιο που έχει συνάψει με το μπλοκ, εξήγησε διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Άνγκελα Μέρκελ

Εμβόλιο AstraZeneca

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού για την προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε από κοινού με όλα τα κράτη μέλη να προχωρήσει σε μήνυση κατά της AstraZeneca. Κάθε δόση εμβολίου μετράει. Κάθε δόση εμβολίου σώζει ζωές» έγραψε στο Twitter, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments