Ελλάδα

Κορωνοϊός ενημέρωση: Τα νεότερα για την πανδημία

Κορωνοϊός ενημέρωση: Τα νεότερα για την πανδημία
Κορωνοϊός ενημέρωση: Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα, 14.05.2021 γίνεται η ζωντανή ενημέρωση για τις εξελίξεις πάνω στην πανδημία.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορωνοϊό συμμετείχαν,  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς,  η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.188. Υπενθυμίζουμε ότι χθες 13/5 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.167 νέα κρούσματα. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και μιλώντας για σταθερά πτωτική πορεία στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Μίλησε για μείωση νοσηλευομένων και εισαγωγών, αλλά και για μείωση στους θανάτους.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για μικρή αλλά αναμενόμενη αύξηση στις νέες διαγνώσεις, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των αργιών έγιναν λιγότερα τεστ.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο τέλος του εξάμηνου lockdown που ξεκίνησε από σήμερα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», είπε ξεκινώντας, υπενθυμίζοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες που παραμένουν.

κορωνοϊός ενημέρωση

Παπαευαγγέλου: “Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα”

Μίλησε για μείωση νοσηλευομένων και εισαγωγών, αλλά και για μείωση στους θανάτους. «Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα. Σημαντική επιβάρυνση στην Αιτωλοακαρνανία. Το μήνυμα είναι σαφές. Είναι ξεκάθαρο ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους».

Επιπρόσθετα μίλησε για την σημασία της χρήσης των self tests, λέγοντας πως 1/4 κρούσματα το τελευταίο διάστημα προήλθαν από το νέο αυτό εργαλείο, κάτι που δείχνει και πόσο σημαντικό είναι στην μάχη κατά της πανδημίας, καθώς αν δεν υπήρχαν τα self tests, τότε οι συμπολίτες μας αυτοί -στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί- θα μετέδιδαν τον ιό στην κοινότητα -και κυρίως στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον- χωρίς να το γνωρίζουν.

Ακόμη, η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε: «Το φορτίο εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία με αισιόδοξα μηνύματα. Μείωση σε ποσοστό εργαστηριακών ελέγχων, στις εισαγωγές και στους θανάτους. Το Rt στο 0,83.

Βλέπουμε αύξηση σε περιφερειακές ενότητες, ως το αποτύπωμα του Πάσχα. Έχουμε μεγάλη αύξηση σε Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία. Επίσης, έχουμε σημαντική αύξηση στα νησιά: Ικαρία, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Νάξο και Σκιάθο.

Ως επί το πλείστον πρόκειται για άτομα νεαρά, τα οποία προφανώς μετακινήθηκαν από την Αθήνα ή από άλλες κεντρικές περιοχές και το μετέφεραν στις τοπικές κοινωνίες. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας».

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πίεση στο σύστημα δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης που δήλωσε:

«Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παγκοσμίως μειώθηκε σε σχεδόν 700.000 κάθε ημέρα, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Στην Ελλάδα, η πίεση στο σύστημα δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ασθενών με Covid μειώθηκε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε σε πορεία σταθεροποίησης και πιθανής αποσυμπίεσης».

Δείτε live την ενημέρωση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments