Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 24/5: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 24/5: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 24/5: Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν, τα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Τα κρούσματα για σήμερα 24/5 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Κυριακή τα κρούσματα έφτασαν τα 877, εκ των οποίων η Θεσσαλονίκη κατέγραψε διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊός (90), ενώ στην Αττική εντοπίστηκαν 470 νέες μολύνσεις.

Παρά την ύφεση της πανδημίας, οι ειδικοί δεν παύουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τέταρτο πανδημικό κύμα. Βέβαια, άλλοι λένε ότι πρόκειται να επηρεάσει την χώρα, ενώ άλλοι το αποκλείουν. Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ως προς την συνέχιση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας. Κρούσματα σήμερα 24/5

Έρχεται και στην Ελλάδα το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Ανοίγει ο δρόμος για το ψηφιακό πιστοποιητικό κορωνοϊού κατόπιν της συμφωνίας Ευρωκοινοβουλίου και κρατών μελών έπειτα από σχετική πρόταση που είχε κάνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η χώρας μας θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου.

Το πράσινο πιστοποιητικό είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο: α) έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, β) έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, ή γ) έχει αναρρώσει από τη νόσο covid-19.

Στόχος είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για «εργαλείο διευκόλυνσης και όχι διακρίσεων» είχε κάνει λόγο εξ αρχής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Έτσι, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου -καθώς η χώρα μας πέρασε με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης- θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Αναφέρεται ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Οδηγίες για ασφαλές καλοκαίρι – Πότε να φοράμε μάσκα, πώς διαλέγουμε παραλία

Οδηγίες για τη μάσκα στην παραλία και το πώς θα είναι το μπάνιο μας ασφαλές έδωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Στην παραλία εκτός του νερού, μπορείς να φοράς μάσκα. Μπορούμε να κρατάμε αποστάσεις. Να διαλέγουμε παραλίες που να είναι πιο ερημικές, να αποφεύγουμε παιχνίδια που θα μας φέρουν σε επαφή με ανθρώπους», σχολίασε χαρακτηριστικά στο OPEN η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

«Ο εξωτερικός χώρος είναι σημαντικά καλύτερος κυρίως για το θέμα της μετάδοσης του κορωνοϊού και για οικονομικούς λόγους και για πρόληψης άλλων νοσημάτων που θα σχετιστούν με την πανδημία σιγά – σιγά. Νομίζω ότι το να μπορέσουμε να τηρήσουμε αποστάσεις, θα το καταφέρουμε στην Ελλάδα. Έχει πολύ όμορφες παραλίες και ερημικές. Όσοι μπορούμε, ας επιλέξουμε κάτι τέτοιο».

Ποιοι από αυτούς που νόσησαν με κορωνοϊό πρέπει να κάνουν εμβόλιο

Για τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων και τα εμβόλια μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», είναι πιο αυξημένες οι θρομβώσεις σε νεότερα άτομα και σε γυναίκες κυρίως με Astrazeneca και πιο σπάνια με Johnson&Jonson.

Τα 2-3 περιστατικά που έχουν προκύψει αφορούν νεαρά άτομα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ήταν επιβαρυμένα από κάποια νόσο σημείωσε ο ίδιος ενώ πρόσθεσε πως για τα εμβόλια MRNA δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με θρομβώσεις. Μεταξύ άλλων τόνισε πως την μάσκα και τον ιό δεν θα την ξεφορτωθούμε αν δεν εμβολιαστούμε. «Πάμε καλά με τους εμβολιασμούς αλλά ο αριθμός πρέπει να αυξηθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα άτομα που έχουν νοσήσει από κορωνοιό και τις δόσεις εμβολίων ανέφερε πως όσοι έχουν νοσήσει ήπια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο από την στιγμή που έχουν περάσει τα συμπτώματα και είναι αρνητικοί και πως η οδηγία που έχει βγει σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις είναι για μία δόση. Όπως εξήγησε αν κάποιος έχει νοσήσει, η πρώτη δόση εμβολίου θα πιαστεί σαν δεύτερη. Σχετικά με το αν μειώνεται η αποτελεσματικότητα αν γίνει η 2η δόση του εμβολίου μετά από 8 βδομάδες επεσήμανε ότι είναι ίδια η αποτελεσματικότητα αν γίνει μετά από 8-12 εβδομάδες.

Άνοιξε το εμβολιαστικό κέντρο Ρόδου

Από σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου ξεκινά η λειτουργία του mega εμβολιαστικού κέντρου στη Ρόδο, επιταχύνοντας τη διαδικασία εμβολιασμού των κατοίκων του νησιού. Το κέντρο επισκέφθηκε το Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, καθώς και κλιμάκιο στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο υφυπουργός πραγματοποίησε αυτοψία μαζί με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, και τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, για την οριστική χωροθέτηση του νέου εμβολιαστικού κέντρου δυναμικής 24 εμβολιαστικών γραμμών.

Το νέο εμβολιαστικό κέντρο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου Καλλιθέας στο Φαληράκι Ρόδου. Με δηλώσεις τους οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Θεμιστοκλέους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις εργασίες που έγιναν έτσι ώστε να μετατραπεί το κλειστό γυμναστήριο σε μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο και ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες και τους τοπικούς παράγοντες για την προσπάθεια που κατέβαλλαν έτσι ώστε να είναι έτοιμο το κέντρο.

Επέκταση των self test στους εργαζόμενους του Δημοσίου

Στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, ακόμα και όσων εργάζονται από απόσταση, επεκτείνεται το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από κορονοϊό (self test). Έτσι, από σήμερα Δευτέρα 24 έως και το Σάββατο 29 Μαΐου θα είναι σε θέση να προμηθευτούν δύο νέα self tests, ένα για την εβδομάδα από 24 έως 30 Μαΐου και ένα για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2021. Τι ισχύει όμως για τον ιδιωτικό τομέα;

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει, ωστόσο, ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιασδήποτε δυσμενούς συνέπειας, όσοι κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

Επισημαίνεται ότι από σήμερα 24/05 έως και τις 30/05 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία και οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 έως την Κυριακή 30 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self tests πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Τι ισχύει για τα self test στον ιδιωτικό τομέα

Από σήμερα Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests -ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διευκρινίζεται ότι, από σήμερα 24/05/2021 έως 30/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24 – 30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του σήμερα Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments