Πολιτική

Τσαβούσογλου: Στην Ελλάδα την Δευτέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Τσαβούσογλου: Στην Ελλάδα την Δευτέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Τσαβούσογλου: Ανακοινώθηκε και επίσημα η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα και η συνάντηση του με τον κ. Δένδια και τον κ. Μητσοτάκη.

Μετά από αρκετές διαρροές περί επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, το Ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό ο Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Αξίζει να υπενθυμιστεί η ένταση που είχε δημιουργηθεί στην Άγκυρα κατά τη συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει πως η Τουρκία έχει απάντηση σε ό,τι λέει η ελληνική πλευρά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στην Ελλάδα την Κυριακή 30 Μαΐου και έχει λάβει άδεια για να περιοδεύσει στη Θράκη. Ενώ μέχρι πριν από λίγες ώρες στο βασικό σενάριο της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ισχυρό το ενδεχόμενο μετάβασης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην Κρήτη και συνάντησής του στο νησί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, τελικώς το ενδεχόμενο αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Η αλλαγή των σχεδίων και το πρόγραμμα του Τούρκου ΥΠΕΞ

Τα σχέδια άλλαξαν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Θράκη, θέλοντας να σηματοδοτήσει το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνει η Άγκυρα στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Η επίσκεψη αυτή του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη χαρακτηρίζεται «ιδιωτική» και με τα έως τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται η τουρκική αποστολή να συνοδεύεται από κάποιο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης.

Το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του. Τη Δευτέρα 31 Μαϊου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, προγραμματίζονται οι επίσημες συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Δευτέρας. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας γίνεται καθώς στο πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο Έλληνας υπουργός έγινε δεκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περίεργο το κλίμα

Πάντως, να δημιουργήσει κλίμα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών φαίνεται πως επιδιώκει η Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας YeniSafak, η οποία πρώτη μετέδωσε τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά για επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στις 31 Μαϊου, ο τελευταίος αναμένεται -μεταξύ άλλων- να θέσει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκης και προστασίας των δικαιωμάτων της από τις ελληνικές Αρχές. Πρόκειται για πάγια θέση της τουρκικής πλευράς, ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενδέχεται να επιδιώξει να πάρει ρεβάνς μετά την «πληρωμένη» απάντηση και τις σαφείς θέσεις του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι τελευταίες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «Πομακοχώρια» και σε «Ελληνόπουλα» για τους μικρούς μαθητές της μειονότητας έχουν εξοργίσει την Άγκυρα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις εντός ελληνικής έδρας. «Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments