Διεθνή

Υπουργός Εξωτερικών Κατάρ: Σταθερότητα και ασφάλεια στα Ιεροσόλυμα χάρη στη διαμεσολάβησή μας

Υπουργός Εξωτερικών Κατάρ: Σταθερότητα και ασφάλεια στα Ιεροσόλυμα χάρη στη διαμεσολάβησή μας
Υπουργός Εξωτερικών Κατάρ: «Συμβάλλαμε μέσω της διαμεσολάβησης σε επίτευξη πολλών συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ», εξέφρασε.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani έδωσε συνεντεύξεις προς το Al Araby TV και το MSNBC, τονίζοντας ότι το Κατάρ κινήθηκε διπλωματικά από την έναρξη της κρίσης στα Ιεροσόλυμα και η διαμεσολάβησή του οδήγησε στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

«Το Κράτος του Κατάρ ήταν ενεργό διπλωματικά από την έναρξη των τελευταίων γεγονότων στην περιοχή των Ιεροσολύμων, από την ώρα που ξεκίνησαν οι προκλήσεις των Ισραηλινών εποίκων. Το Κράτος του Κατάρ υπήρξε αξιόπιστος μεσολαβητής με την πάροδο των ετών, πραγματοποιώντας επιτυχημένες διαμεσολαβήσεις σε πολλές διαμάχες, καθότι οι δεσμοί με τα εμπλεκόμενα μέρη, είτε πρόκειται για τη Χαμάς, είτε για το Κίνημα των Ταλιμπάν, βοήθησαν στην επικράτηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του.

«Το Κράτος του Κατάρ διευκόλυνε τον διάλογο»

«Όλοι αντιλήφθηκαν την αξία του Κράτους του Κατάρ όταν προέβη σε διαλόγους και διεξήγαγε μεσολαβητικό ρόλο, μέσω της διπλωματικής οδού με διάφορες ομάδες, καθώς το Κατάρ συνέβαλε μέσω της διαμεσολάβησης σε επίτευξη πολλών συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και σταμάτησε τη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και του Κινήματος των Ταλιμπάν. Το Κράτος του Κατάρ διευκόλυνε τον διάλογο μεταξύ των Ταλιμπάν και της Αφγανικής Κυβέρνησης και διαδραμάτισε ρόλο στην παροχή μιας πλατφόρμας για τα αντιμαχόμενα μέρη, ώστε να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, προκειμένου να επιλύσουν ειρηνικά όλες τους τις διαφορές», εξήγησε ο Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Than.

Και συνέχισε: «Υπήρχε επίσης, συνεχής συντονισμός με περιφερειακούς εταίρους και περιφερειακά κράτη που ασχολήθηκαν με την κρίση στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως με την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Υπήρξε επικοινωνία του Κατάρ με τη Χαμάς και άλλες πολιτικές ομάδες στη Γάζα, καθώς και με την Παλαιστινιακή Αρχή, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης. Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν ορισμένες πρωτοβουλίες που όλες απορρίφθηκαν από την ισραηλινή πλευρά, προτού η αιγυπτιακή πρωτοβουλία εγκριθεί από όλες τις πλευρές. Το Κατάρ επικοινώνησε με τα παλαιστινιακά κόμματα για να τα ενθαρρύνει όπως αποδεχθούν την εν λόγω πρωτοβουλία ως προσωρινό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης».

Το μήνυμα του Κατάρ για τη λύση που επελέγη

Όσο αφορά τη μακροπρόθεσμη λύση που δύναται να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, «θα πρέπει να εργαστούν όλα τα διεθνή κόμματα. Το μήνυμα του Κατάρ ήταν ότι η σημερινή λύση είναι προσωρινή, όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές προκλήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις και που δύνανται να οδηγήσουν σε περισσότερη βία και πολέμους στην περιοχή. Η συνεχιζόμενη πολιορκία στη Γάζα δεν μπορεί να αγνοηθεί, σημειώνοντας ότι η Διεθνής Κοινότητα δεν προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, καθότι δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο όραμα για μια ειρηνευτική διαδικασία μετά την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία, την οποία το Ισραήλ δεν έλαβε υπόψη και την οποία οι αραβικές χώρες θεωρούν δίκαιη προς τον Παλαιστινιακό λαό, καθότι ορίζει την σύσταση δύο κρατών».

«Το Κατάρ βλέπει πως υπάρχει μια αίσθηση εγρήγορσης στη διεθνή σκηνή σχετικά με τη σημασία επιβολής μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα παλαιστινιακά εδάφη. Το Κράτος του Κατάρ επικοινώνησε με την ισραηλινή πλευρά μετά τους βομβαρδισμούς κατά των κεντρικών γραφείων του Καταρινού Ερυθρού Σταυρού (QRCS) και το κτίριο που φιλοξενούσε γραφεία των Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα, εκφράζοντας την καταδίκη του για τους εν λόγω βομβαρδισμούς. Σημείωσε πως η στόχευση ανθρωπιστικών θεσμών αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και είναι διεθνώς καταδικαστέα».

«Σημαντικός αραβικός και περιφερειακός σύμμαχος η Αίγυπτος»

Επιπλέον, προέταξε πως το Κράτος του Κατάρ βλέπει την Αίγυπτο ως έναν σημαντικό αραβικό και περιφερειακό σύμμαχο που «μας υποστηρίζει σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες των δύο χωρών για επίλυση της παλαιστινιακής κρίσης, αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων της δήλωσης Al-Ula, και είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο στον παλαιστινιακό λαό. Επιπλέον, το Κατάρ προσβλέπει στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο σε διάφορους τομείς, τονίζοντας ότι το Κράτος του Κατάρ επιδιώκει καλές και ισορροπημένες σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες».

Όσο αφορά την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με το Συριακό Καθεστώς, η θέση του Κράτους του Κατάρ ήταν ξεκάθαρη σε αυτό το ζήτημα, δεδομένου ότι «το Συριακό Καθεστώς διαπράττει εγκλήματα εναντίον του λαού του και καθότι η Ντόχα δεν βλέπει να σημειώνεται καμία πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης, αποδεκτής από τον συριακό λαό, δεν υπάρχει λόγος για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Η επίσκεψή μου στη Λιβύη επετεύχθη στο πλαίσιο της συζήτησης των αποτελεσμάτων του πολιτικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Συζητήσαμε με τη Λιβυκή Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προσφέρει το Κράτος του Κατάρ κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον λιβυκό λαό. Τασσόμαστε υπέρ της απόφασης της κατάπαυσης του πυρός και επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί ομαλή μετάβαση της εξουσίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments