Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποκλεισμός αεροπορικών εταιρειών της Λευκορωσίας

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποκλεισμός αεροπορικών εταιρειών της Λευκορωσίας
Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποκλεισμός αεροπορικών εταιρειών της Λευκορωσίας Η απόφαση εντάσσεται σε ευρύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας σε απάντηση του εξαναγκασμού σε προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σχέδιο για την απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν επάνω από τον εναέριο χώρο της Ένωσης ή να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της και στις αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετούν στον λευκορωσικό εναέριο χώρο, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυκτα (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης, 01.00 ώρα Ελλάδος), περιορίζοντας μέχρι τις 14.00 ΩΚΕ τυχόν προβολή αντιρρήσεων από χώρες της ΕΕ, η οποία άλλωστε δεν αναμένεται, διευκρίνισε η μία πηγή.

Η απόφαση εντάσσεται σε ευρύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας σε απάντηση του εξαναγκασμού σε προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Ήδη αεροπορικές εταιρείες όπως οι Lufthansa, SAS, Air France, LOT, Finnair and airBaltic έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia πραγματοποιεί πτήσεις προς 20 ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ανάμεσά τους του Ελσίνκι, του Άμστερνταμ, του Μιλάνου, της Βαρσοβίας, του Βερολίνου, του Μονάχου, του Παρισιού, της Ρώμης και της Βιέννης.

Η εποπτεία της τήρησης της απαγόρευσης ανήκει στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, πολλές από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, που μπορούν να επιστρατεύσουν πολεμικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο τους από ανεπιθύμητα αεροσκάφη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments