Διεθνή

ΗΠΑ – Ρωσία: Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον Ναβάλνι

ΗΠΑ – Ρωσία: Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον Ναβάλνι
ΗΠΑ - Ρωσία: Στον απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, την οποία κατηγορούν για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντικαθεστωτικού, Αλεξέι Ναβάλνι. Υπενθυμίζουμε πως μετά από την συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως η συνάντηση έγινε σε ένα θετικό κλίμα.

«Ετοιμάζουμε νέα σειρά κυρώσεων για επιβολή στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν στο αμερικανικό δίκτυο CNN, τέσσερις ημέρες μετά την συνάντηση κορυφής της Γενεύης ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. ΗΠΑ - Ρωσία

Ο Αλεξέι Ναβάλνι δέχθηκε επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στη Ρωσία και μεταφέρθηκε στο Βερολίνο δηλητηριασμένος σε σοβαρή κατάσταση. Παρέμεινε επί εξάμηνο στη Γερμανία και επέστρεψε στην Μόσχα, για να συλληφθεί στο αεροδρόμιο τον Ιανουάριο. Έκτοτε, βρίσκεται στη φυλακή και τόσο η Ουάσινγκτον όσο και άλλες δυτικές δυνάμεις ζητούν την απελευθέρωσή του.

«Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν το κάναμε μόνοι μας, θα συσπειρώσουμε τους συμμάχους μας σε μία συλλογική προσπάθεια, για να τιμωρηθεί η χρήση χημικού παράγοντα κατά ενός πολίτη τους στο ρωσικό έδαφος», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν.

ΗΠΑ – Ρωσία: Οι πρόσφατες εξελίξεις

Στις 2 Μαρτίου, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά επτά υψηλόβαθμών Ρώσων αξιωματούχων.

Επρόκειτο για τα πρώτα μέτρα που έλαβε ο Τζο Μπάιντεν, από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ στο τέλος Ιανουαρίου.

Λίγο πριν την αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση για το θέμα του Ρώσου αντικαθεστωτικού. «Ο θάνατος του Ναβάλνι θα επιδεινώσει τις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Και με μένα», είπε.

Κατά τη συνάντηση της Γενεύης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε απλώς δηλώσει: «Αυτός ο άνθρωπος γνώριζε ότι παραβίαζε τον ισχύοντα στη Ρωσία νόμο».

Τι δήλωσε για τον Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος

Συνεχίζοντας, μετά από την συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως η συνάντηση έγινε σε ένα θετικό κλίμα. ΗΠΑ - Ρωσία

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο τόνος της συνόδου του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν «θετικός», αλλά διαβεβαίωσε ότι τον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Σχετικά με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», τόνισε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο της Γενεύης, σήμερα. «Έκανα όσα είχα πει» στη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα βρίσκονται «πάντα στο τραπέζι». «Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments