Πολιτική

Δένδιας Λουξεμβούργο: Θα επαναλάβουμε τη άποψη για την Τουρκία

Δένδιας Λουξεμβούργο: Θα επαναλάβουμε τη άποψη για την Τουρκία
Δένδιας Λουξεμβούργο: Προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, ο υπουργός μίλησε για την θέση της Ελλάδος για την Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για την συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, δήλωσε πως «έσπασε ο πάγος αλλά οι διαφορές παραμένουν», ενώ χαρακτήρισε παράγοντα αποσταθεροποίησης την παράδοση των υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, την σαφή και δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία θα επαναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπως ανέφερε προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Η ανάρτηση

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Θα συζητήσουμε σήμερα για τη Λευκορωσία και αναμένουμε ότι θα συμφωνηθεί η τέταρτη δέσμη κυρώσεων. Θα συζητήσουμε επίσης για το Ιράκ, το οποίο για εμάς έχει τεράστια σημασία, διότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί τη Βαγδάτη τις επόμενες ημέρες. Και επίσης, θα συζητήσουμε για την Τουρκία, για την οποία έχουμε μια πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη, την οποία πρόκειται να επαναλάβω».

Δένδιας: Τι περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Λατινική Αμερική, καθώς και το Ιράκ, με τον υπουργό Εξωτερικών του οποίου προβλέπεται γεύμα εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Δένδιας

Αναμένεται, επίσης, να υιοθετηθούν νέες κυρώσεις για τη Λευκορωσία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου, με την ηγέτη της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης, κα Τσιχανούσκαγια.

Δένδιας: Τι είχε δηλώσει για ενεργειακά ζητήματα στην ΕΕ

Σε δηλώσεις του επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να μοιραστεί τεχνογνωσία με τη Λιθουανία, αλλά και «να θέσει το ζήτημα στο συμβούλιο υπουργών για να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή πρόκληση, επειδή είναι ευρωπαϊκή πρόκληση». Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως θα συζητηθεί περαιτέρω στο γεύμα το πώς μπορεί να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού στην ‘Αστραβετς της Λευκορωσίας.

«Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμηθώ τι σημαίνει να έχεις πυρηνικό ατύχημα στη γειτονιά σου», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως και η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με τον Ακούγιου. Και οι δύο περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, έχουν να κάνουν με τη ρωσική τεχνολογία και θα θέλαμε να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού, εξετάζοντας πώς τα πυρηνικά εργοστάσια συμβαδίζουν με την ΕΕ και πώς μπορούν να κατασκευαστούν με τρόπο που να μην κινδυνεύσουμε εάν υπάρχει ατύχημα στις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Λευκορωσίας και της αεροπειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair. «Είναι για εμάς εντελώς απαράδεκτο. Και -επιτρέψτε μου να το επαναλάβω και εδώ στο Βίλνιους- ότι αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε. Θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Πρόκειται για αεροπειρατεία και θα την αντιμετωπίσουμε αναλόγως», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments