Διεθνή

Εξέγερση του Στόουνγουολ: Από τις ταραχές του 1969, στον σύγχρονο αγώνα

Εξέγερση του Στόουνγουολ: Από τις ταραχές του 1969, στον σύγχρονο αγώνα
Εξέγερση του Στόουνγουολ: Οι ομοφυλόφιλοι Αμερικανοί στη δεκαετία του 1950 και του 1960, αντιμετώπιζαν ένα εχθρικό νομικό σύστημα.

Στις 28 Ιουνίου του 1969 ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Στόουνγουολ Ιν» της Νέας Υόρκης. Αυτές οι διαδηλώσεις θεωρούνται ευρέως ότι αποτελούν το πιο σημαντικό γεγονός που οδήγησε στον σύγχρονο αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του 1960

Οι ομοφυλόφιλοι Αμερικανοί στη δεκαετία του 1950 και του 1960, αντιμετώπιζαν ένα εχθρικό νομικό σύστημα. Οι πρώτες ομοφυλοφιλικές ομάδες στις ΗΠΑ προσπάθησαν να αποδείξουν ότι οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούσαν να αφομοιωθούν στην κοινωνία, και ήταν υπέρ της μη συγκρουσιακής εκπαίδευσης για τους ομοφυλόφιλους και τους ετεροφυλόφιλους.

Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1960, όμως, ήταν πολύ ταραγμένα, καθώς πολλά κοινωνικά και πολιτικά κινήματα ήταν ενεργά, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα των Αφροαμερικάνων, της Αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960, και του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Αυτές οι επιρροές, σε συνδυασμό με το φιλελεύθερο περιβάλλον του Γκρίνουιτς Βίλατζ ήταν καταλυτικοί παράγοντες για τα γεγονότα του Στόουνγουολ.

Κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960, πολύ λίγοι χώροι δέχονταν ανοιχτά ομοφυλόφιλα άτομα. Αυτοί οι χώροι που το έκαναν, ήταν συνήθως μπαρ. Την εποχή εκείνη το «Στόουνγουολ Ιν» ανήκε στην Αμερικανική Μαφία.

Η πελατεία του ήταν διάφορα άτομα, και ήταν γνωστό ότι ήταν δημοφιλές στους φτωχότερους και πιο περιθωριοποιημένους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οι επιδρομές της αστυνομίας σε μπαρ ήταν ρουτίνα στη δεκαετία του 1960, αλλά οι αξιωματικοί έχασαν γρήγορα τον έλεγχο της κατάστασης στο «Στόουνγουολ Ιν», με το πλήθος να είναι έτοιμο να ξεκινήσει σοβαρά επεισόδια.

Η ένταση μεταξύ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοφυλόφιλων κατοίκων του Γκρίνουιτς Βίλατζ ξέσπασε σε περισσότερες διαμαρτυρίες το επόμενο βράδυ, και πάλι αρκετές νύχτες αργότερα.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι κάτοικοι άρχισαν γρήγορα να οργανώνονται σε ομάδες ακτιβιστών επικεντρωνόμενοι σε προσπάθειες για την καθιέρωση χώρων για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες όπου θα μπορούσαν να είναι ανοικτοί με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, χωρίς τον φόβο να συλληφθούν.

Μετά την Εξέγερση του Στόουνγουολ, οι ομοφυλόφιλοι στη Νέα Υόρκη, αντιμετώπισαν εμπόδια με βάση το φύλο, τη φυλή και την τάξη, στη διαδικασία να γίνουν μια συνεκτική κοινότητα.

Μέσα σε έξι μήνες, σχηματίστηκαν στη Νέα Υόρκη δύο ακτιβιστικές οργανώσεις, η επικέντρωση των οποίων ήταν τακτικές αντιπαράθεσης, και ιδρύθηκαν τρεις εφημερίδες για την προώθηση των δικαιωμάτων τους. Μέσα σε λίγα χρόνια, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων είχαν ιδρυθεί σε όλη την ΗΠΑ και τον κόσμο. Σημειώνεται πως το Εθνικό Μνημείο Στόουνγουολ ιδρύθηκε στην περιοχή το 2016.

Στις 28 Ιουνίου του 1970, το πρώτο gay pride έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και στο Σικάγο, για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης. Παρόμοιες πορείες διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Σήμερα, αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, προς το τέλος του Ιουνίου, για να τιμήσουν τα γεγονότα του Στόουνγουολ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments