Τεχνολογία

Σουηδία: Κυβερνοεπίθεση παρέλυσε αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Σουηδία: Κυβερνοεπίθεση παρέλυσε αλυσίδα σούπερ μάρκετ
Σουηδία: Η εταιρεία ευρισκόμενη προ αδιεξόδου αναγκάστηκε να διακόψει την λειτουργία της. Τι αναφέρει το ρεπορτάζ για την δράση των χάκερς.

Αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των περίπου 800 καταστημάτων της στη χώρα, έπειτα από μια κυβερνοεπίθεση, που «παρέλυσε» τις ταμειακές μηχανές της. Υπενθυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες, διάφορες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τις ιστοσελίδες τους κυριολεκτικά να παραλύουν όταν δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις από άγνωστους χάκερς.

Σουηδία: Τι δήλωσε η εταιρεία

«Ένας εκ των υπεργολάβων μας επλήγη από μια κυβερνοεπίθεση και για αυτόν τον λόγο τα ταμεία μας δεν λειτουργούν πλέον», διευκρίνισε σε ένα δελτίο τύπου η Coop Sweden, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του κλάδου στη χώρα. Σουηδία

«Λυπούμαστε για αυτήν την κατάσταση και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ξανανοίξουμε σύντομα», συμπλήρωσε η αλυσίδα.

Ούτε το όνομα του υπεργολάβου ούτε ο τρόπος δράσης που ακολουθήθηκε στην κυβερνοεπίθεση, η οποία ξεκίνησε χθες το βράδυ, έχουν δημοσιοποιηθεί.

Σουηδία: Μάστιγα κυβερνοεπιθέσεων σε όλο τον κόσμο

Όμως, το περιστατικό λαμβάνει χώρα, την ώρα που ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων «λυτρισμικού» πλήττει οικονομικούς στόχους ή δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στις ΗΠΑ.

Αυτά τα ransomwares «παραλύουν» το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων ενός οργανισμού, που καλείται να μεταφέρει κεφάλαια στους χάκερ για να το απελευθερώσουν. Σουηδία

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Emsisoft, τουλάχιστον 18 δισεκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν σε χάκερ που χρησιμοποίησαν «λυτρισμικό» τον περασμένο χρόνο.

Κυβερνοεπιθέσεις σε αεροπορικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πριν από λίγες μέρες, οι ιστότοποι των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών American Airlines, Southwest Airlines, United Airlines και Delta Air Lines αντιμετώπισαν διακοπή της λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης διακοπών λειτουργίας ιστοσελίδων Downdetector.

Περισσότερες από χίλιες αναφορές από χρήστες επεσήμαναν προβλήματα στην Southwest Airlines, με περισσότερες από 400 αναφορές χρηστών να δηλώνουν το ίδιο για την Delta Air Lines, σύμφωνα με τον Downdetector. Για τις άλλες δύο αεροπορικές εταιρείες οι αναφορές χρηστών που επισήμαναν προβλήματα ανέρχονταν σε περίπου 300.

Η Southwest ακύρωσε σχεδόν 300 πτήσεις της και καθυστέρησε περισσότερες από 500, μια μέρα αφότου αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά τις δραστηριότητές της λόγω δυσλειτουργίας στο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments