Ελλάδα

Παρασκευής: Κίνδυνος τέταρτου κύματος το καλοκαίρι

Παρασκευής: Κίνδυνος τέταρτου κύματος το καλοκαίρι
Παρασκευής: Για την πανδημία μίλησε ο καθηγητής τονίζοντας πως είναι ορατό το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος, είτε το καλοκαίρι, είτε το φθινόπωρο.

Για την πορεία της πανδημίας και την εμβολιαστική κάλυψη μίλησε ο Δημήτρης Παρασκευής. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είναι θετικός στην απόδοση προνομίων στους εμβολιασμένους. Αλλά και ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κόντρα στην αθηναϊκή μετάλλαξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι ένα τέταρτο κύμα είναι πιθανό να εμφανιστεί το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που είχαμε βιώσει καθώς τα άτομα άνω των 70 ετών είναι εμβολιασμένα σε ένα ποσοστό άνω του 75%.

“Η διαχείριση του τέταρτου κύματος θα είναι διαφορετική”

Ο κ. Παρασκευής υποστήριξε ότι θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά την ίδια ώρα ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειάζεται να νοσηλευτεί θα είναι μικρότερος. Ο καθηγητής τόνισε ότι και η διαχείριση του τέταρτου κύματος θα είναι διαφορετική και θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα νέο lockdown. Βέβαια ξεκαθάρισε ότι το τέταρτο κύμα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα»

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, υποστήριξε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον καθηγητή ενδέχεται να χρειαστούν και περισσότερα μέτρα και ξεκαθάρισε ότι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο από τις μεταλλάξεις.

Τέλος, επιδημιολόγος αναφέρθηκε και στη χρήση της μάσκας από τους πολίτες. Υποστήριξε ότι είναι ένα μέτρο που βοηθάει στη μη διασπορά του ιού, αλλά είναι δύσκολο να είναι αποδοτικό στις καλοκαιρινές διακοπές και με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον τελευταίο καιρό.

«Ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις»

«Είμαστε βέβαιοι ότι το στέλεχος «Δέλτα» είναι πιο μολυσματικό και γι’ αυτό κυριαρχεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, όμως δεν έχει τεκμηριωθεί αν συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα νόσησης», σημειώνει στο Live News ο Δημήτρης Παρασκευής.

Για τη μετάλλαξη από την Κολομβία τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση για τα χαρακτηριστικά της. «Επειδή μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, το αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους», κατέληξε ο κ. Παρασκευής.

«Σωστό τάμινγκ η κατάργηση της μάσκας»

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών, ο επιδημιολόγος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα πρέπει να γίνει προσπάθεια να πειστούν και οι επιφυλακτικοί.

«Πάντως η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι πάνω από το 60%, η προσπάθεια γίνεται πιο δύσκολη, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν είναι θετικοί απέναντι στο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παρασκευής μίλησε και για την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρου. Χαρακτήρισε σωστό το τάιμινγκ και κάλεσε τον κόσμο να φοράει τη μάσκα του όταν βλέπει ότι συνωστίζεται κόσμος. Για παράδειγμα σε μια στάση λεωφορείου ή σε μια θεατρική παράσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments