Κόσμος

ΕΜΑ εμβόλια: Νέες προειδοποιήσεις για παρενέργειες στα εγκεκριμένα εμβόλια

ΕΜΑ εμβόλια: Νέες προειδοποιήσεις για παρενέργειες στα εγκεκριμένα εμβόλια
ΕΜΑ εμβόλια: Τι αναφέρει ο ΕΜΑ για τις παρενέργειες των δύο εμβολίων.
ΕΜΑ εμβόλια: Τι αναφέρει ο ΕΜΑ για τις παρενέργειες των δύο εμβολίων.

Νέες παρενέργειες για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τα οποία βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα, καθώς και στα δύο εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) αναγνώρισε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

ΕΜΑ εμβόλια: Τι τονίζει για τα δύο εμβόλια ο ΕΜΑ

Για την περίπτωση του εμβολίου της J&J, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου διαρροής των τριχοειδών αγγείων.

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ προτείνει να ενημερωθεί το φυλλάδιο οδηγιών του σκευάσματος ώστε να αναφέρει το σύνδρομο ως νέα πιθανή παρενέργεια. ΕΜΑ εμβόλια

Για το εμβόλιο της Astra, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ συνιστά να αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια το το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Και σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να επικαιροποιηθεί το φυλλάδιο οδηγιών.

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μόνο τρία κρούσματα διαρροής των τριχοειδών αγγείων σε λήπτες του εμβολίου της J&J, επισήμανε ο EMA, ο οποίος ζητά τώρα από την εταιρεία πληροφορίες για τον πιθανό μηχανισμό του δεδομένου.

Και τα δύο εμβόλια ήταν γνωστό ότι μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν θρόμβους, ή ακόμα και θρόμβους σε επικίνδυνο συνδυασμό με πτώση των αιμοπεταλίων.

Τι τονίστηκε για τα δύο mRNA εμβόλια

Για την περίπτωση των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna), ο ΕΜΑ προτείνει να αναγνωριστεί ως παρενέργεια η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς).

H πάθηση εκδηλώνεται συνήθως σε νέους άνδρες εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση, και συνήθως υποχωρεί εντός μερικών ημερών με την κατάλληλη θεραπεία.

Στις ΗΠΑ, φλεγμονή της καρδιάς έχει καταγραφεί σε περίπου 13 νεαρούς λήπτες ανά εκατομμύριο. Πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα φυλλάδια οδηγιών και των δύο εμβολίων θα πρέπει να ενημερωθούν ώστε να αναφέρουν τη νέα παρενέργεια, συνέστησε η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ.

Ο ΕΜΑ ανέφερε ακόμα πως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα σημερινά εμβόλια παραμένουν αποτελσματικά έναντι των στελεχών κοροναϊού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου είναι πρόωρο να συστηθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης μετά τον αρχικό εμβολιασμό. ΕΜΑ εμβόλια

ΕΜΑ εμβόλια: Τι είναι το σύνδρομο διαρροής τριχοειδών

Πρόκειται για διαταραχή στην οποία το πλάσμα (υγρό) του αίματος διαρρέει από τα τριχοειδή αγγεία. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα θύματα ή έπειτα από δάγκωμα φιδιού. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πρήξιμο και ενίοτε μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Σπάνια θανατηφόρο, το σύνδρομο συνήθως υποχωρεί μόνο του σε διάστημα 2-4 ημερών.

ΕΜΑ εμβόλια: Τι είναι το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ

Γνωστό ως σπάνια παρενέργεια και άλλων εμβολίων, το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ σχετίζεται με ραγδαία εμφάνιση μυικής αδυναμίας που ξεκινά συνήθως από τα άκρα και επεκτείνεται σταδιακά σε όλο το σώμα.

Αν και συνήθως υποχωρεί σε διάστημα μερικών ωρών μέχρι μερικών εβδομάδων, το σύνδρομο μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει το θάνατο λόγω εξασθένισης των αναπνευστικών μυών. ΕΜΑ εμβόλια

Αν και τα αίτια είναι ασαφή, το σύνδρομο πιστεύεται ότι είναι αυτοάνοσο, προκαλείται δηλαδή από εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το Γκιγιέν-Μπαρέ εκδηλώνεται ως παρενέργεια εμβολίων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments