Διεθνή

Γερμανία: Μεγάλη ανησυχία για τις τουρκικές ανακοινώσεις σχετικά με τα Βαρώσια

Γερμανία: Μεγάλη ανησυχία για τις τουρκικές ανακοινώσεις σχετικά με τα Βαρώσια
Γερμανία: Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε η Γερμανία. Οι ανακοινώσεις περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων έφεραν την τοποθέτηση πριν από λίγο από τη γερμανική κυβέρνηση που κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Γερμανία τονίζει ότι «μονόπλευρα βήματα» από την Τουρκία «κάθε άλλο παρά βοηθούν», ενώ «θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Γερμανία: «Τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε τους προηγούμενους μήνες «εντατικά» τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πάντα τονίζαμε ότι κατά τη δική μας άποψη τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο», σημείωσε ο κ. Μπούργκερ, για να συνεχίσει: «Για αυτό και λάβαμε γνώση με μεγάλη ανησυχία των ανακοινωθέντων μέτρων σχετικά με τα Βαρώσια. Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι αντικείμενο Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

Γερμανία

«Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλα τα ψηφίσματα και να διαβιβάσει τον έλεγχο της περιοχής στην UNFICYP. Κατά τη δική μας άποψη, μονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν. Θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας

«Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής κυβέρνησης. Να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού. Και επίσης να σταθεί στο πλάι της Διεθνούς Νομιμότητας. Αυτό είναι που θα τονίσω και στη συνάντηση που θα έχω αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης και με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου. Γερμανία

Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εμείς, απ’ τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό στο γνωστό πλαίσιο της Διεθνούς Νομιμότητας. Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση -το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά- δεν παράγει δικαιώματα. Αυτό το τόνισα ήδη προς τους συνομιλητές μου χθες και σήμερα. Στους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Γαλλίας. Και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας από την Κύπρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments