Πολιτική

Πατούλης Μάτι: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν ξανά ζωές

Πατούλης Μάτι: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν ξανά ζωές
Πατούλης Μάτι: Το μήνυμα του με αφορμή την μαύρη επέτειο και την συμπλήρωση τριών χρόνων έστειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Η σημερινή ημέρα, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, σηματοδοτεί μία «μαύρη επέτειο» καθώς συμπληρώνονται 3 έτη από την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της “μαύρης επετείου”, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, έστειλε το δικό του μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι «Όλα τα θύματα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό και την καρδιά μας. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Ως καλύτερο φόρο τιμής, οφείλουμε όλοι να επικαιροποιούμε τη δέσμευσή μας, πως ούτε θα ξεχάσουμε, ούτε μένουμε άπραγοι». Πατούλης Μάτι

“Αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε και να συμβάλουμε στη θεραπεία των πληγών”

Στο μήνυμα του επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Αττικής με συνεχείς παρεμβάσεις και σχέδιο θωρακίζει την περιοχή, «ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία» και με στοχευμένες δράσεις στηρίζονται οι πληγέντες, για να επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή.

«Αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε και να συμβάλουμε στη θεραπεία των πληγών των κατοίκων της περιοχής. Στόχος είναι μέσα από την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεση μας, να συμβάλλουμε έμπρακτα στην υποστήριξη των πληγέντων. Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες», σημειώνει ο περιφερειάρχης.

Η φονική πυρκαγιά

Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται η εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0. Το IRIS 2.0 αποτελεί τη νέα, σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση του IRIS, ενός συστήματος για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών που ανέπτυξε και υλοποιεί επιχειρησιακά το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ από το 2019 μέχρι και σήμερα.

Συγκρινόμενο με τον προκάτοχο του, το IRIS 2.0 έχει αναβαθμιστεί ώστε να παρέχει λεπτομερέστερη πληροφορία (50 x 50 m) για την αναμενόμενη κίνηση των πύρινων μετώπων (με βάση την τοπογραφία, τον καιρό, και την καύσιμη ύλη), λαμβάνοντας πάντα υπόψη του τις πολύ σημαντικές αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της φωτιάς και του καιρού («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Πιο σημαντικά ωστόσο, το IRIS 2.0 μπορεί σήμερα να παρέχει προγνωστική καθοδήγηση για την αναμενόμενη συμπεριφορά πυρός μιας δασικής πυρκαγιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments