Ελλάδα

Φωτιά στην Αρκαδία: Κάηκαν σπίτια στο Πυρρή – Μάχη με τις φλόγες για να μην επεκταθεί η φωτιά

Φωτιά στην Αρκαδία: Κάηκαν σπίτια στο Πυρρή – Μάχη με τις φλόγες για να μην επεκταθεί η φωτιά
Φωτιά στην Αρκαδία: Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες. Πυροσβέστες και κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν.

Mάχη με τη φωτιά δίνουν στην Αρκαδία και την Ηλεία οι πυροσβεστικές δυνάμεις με την πυρκαγιά να έχει επεκταθεί, απειλώντας άμεσα πολλά χωριά ενώ ήδη σπίτια έχουν παραδοθεί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στις φλόγες.

Φωτιά στην Αρκαδία: Κάηκαν σπίτια στο Πυρρή

Αναλυτικότερα, εικόνες καταστροφής καταφράφονται στο χωριό Πυρρή, όπου η πυρκαγιά πέρασε την είσοδο του χωριού, καίγοντας την πρώτη κατοικία. Σπίτια έχουν καεί και στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κάτοικοι κάνουν λόγο για περισσότερα κατεστραμμένα σπίτια. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως έχουν καεί περί τα 15 σπίτια. “Το παλέψαμε μόνοι μας, παρότι δόθηκε η εντολή να εκκενωθεί το χωριό”, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Στρίκος προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με την εκτίμηση του η απόφαση να αποχωρήσουν ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα είναι σωστή. Φωτιά στην Αρκαδία

Ο Πρόεδρος αναλογιζόμενος το εάν θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο, σκέφτεται πως ίσως θα μπορούσαν να έχουν σώσει και κάποια σπίτια. “Βέβαια στο βαθμό που μπορούσαμε το παλέψαμε μόνοι μας. Με τις δικές μας δυνάμεις, με τα δικά μας μέσα, με τα αυτοσχέδια πυροσβεστικά που έχουμε φτιάξει, με μια εθελοντική ομάδα που έχουμε συστήσει τώρα τελευταία”, είπε και πρόσθεσε ότι μετά από τη δραματική δημόσια έκκληση στην οποία και προέβη, στο σημείο έσπευσαν 2 πυροσβεστικά, 3 με 4 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα. “Πραγματικά έγινε καλή δουλειά, η φωτιά περιορίστηκε και σβήστηκε”, είπε.

Ο Πρόεδρος του χωριού, επεσήμανε μεταξύ άλλων πώς στην περιοχή δεν υπάρχει ρεύμα και νερό, και ζήτησε αρωγή προκειμένου να συγκεντρωθούν μπουκάλια νερό και είδη πρώτη ανάγκης, καλώντας όποιον επιθυμεί να συνδράμει να επικοινωνήσει μαζί του. Άγνωστο παραμένει το πόσοι κάτοικοι παρέμειναν στο χωριό. Κολώνες της ΔΕΗ και δέντρα να έχουν καταρρέυσει και καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος να εντοπίζονται διάσπαρτα στους δρόμους. Το θερμικό φορτίο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή είναι εξαιρετικά μεγάλο. Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορές η φωτιά έχει φτάσει σε περισσότερα χωριά, επί του δρόμου της Αρχαίας Ολυμπίας, με την Τρίπολη, προκαλώντας επίσης σοβαρές ζημιές σε σπίτια και αποθήκες. Οι φλόγες απειλούν και τα χωριά Λιβαδάκι και Άγιος Γεώργιος.

Φωτιά στην Αρκαδία: Πυροσβέστες από το εξωτερικό επιχειρούν στην περιοχή

Γερμανικά κομβόι έχουν παρκάρει στο Στάδιο του Πύργου, με σκοπό να αναχωρήσουν προς Αρκαδία το πρωί της Τετάρτης, για να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στη Γορτυνία. Περίπου στη 13:30 της Τρίτης 95 Γάλλοι και Γερμανοί πυροσβέστες έφτασαν στη χώρα μας στα πλαίσια της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού μέσω του λιμανιού της Αγκόνας της Ιταλίας. Φωτιά στην Αρκαδία

Μαζί με 36 πυροσβεστικά οχήματα αναχώρησαν άμεσα για τα μέτωπα της φωτιάς, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές. Στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 125 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 23 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Α/Φ της Γαλλίας, ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments