Ελλάδα

Τζανάκης: Το 2% των παιδιών με κορωνοϊό θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο

Τζανάκης: Το 2% των παιδιών με κορωνοϊό θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο
Τζανάκης: Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εμβολιασμό των παιδιών μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας σε συνέντευξη του.

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 3.628 , εκ των οποίων 638 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 330 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 57 κρούσματα, τα Χανιά 41 και το Ρέθυμνο 21.

«Οι γονείς πρέπει να ξέρουν το εξής ότι το 2% των παιδιών που θα νοσήσουν, θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο και θα μπουν σε νοσοκομείο με ενδεχόμενο και χρόνιων βλαβών», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος επισήμανε εμφατικά πως «αν είχα παιδί θα προτιμούσα το εμβολιάσω για να αποφύγω το ενδεχόμενο σοβαρής νόσου».

“Kαλό θα είναι να ακολουθήσουμε τη συντεταγμένη πολιτεία”

Κληθείς να σχολιάσει για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, είπε: «Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε σε ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και βλέποντας και κάνοντας». Αναφορικά με τον εμβολιασμό, σημείωσε ότι «καλό θα είναι να ακολουθήσουμε τη συντεταγμένη πολιτεία, την επιστήμη και την αποδεικτική ιατρική κι όχι να ακούμε σε εν πολλοίς αυθαίρετες θεωρίες».

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «προχωράμε σε επιπέδωση της καμπύλης», που θα δώσει 2.500 ημερήσια κρούσματα, ενώ νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι «είμαστε σε παρατεταμένη κορύφωση, ΜΕΘ και θάνατοι θα παραμείνουν ψηλά».

“Η νέα Μετάλλαξη «Μυ» είναι υπό παρατήρηση”

«Δεν είπαμε ποτέ ότι βλέπουμε μαύρα μαντάτα το Σεπτέμβριο», είπε ο ίδιος, παρατηρώντας ωστόσο ότι χρειάζεται να έχουμε καθημερινά 30-50.000 εμβολιασμούς. Το θετικό, εκτίμησε, είναι ότι «ξεφύγαμε από την ανεξέλεγκτη κινητικότητα των διακοπών».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για την νέα Μετάλλαξη «Μυ», είπε ότι «είναι υπό παρατήρηση. Για να αποτελέσει πρόβλημα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα». Σύμφωνα με σημερινή ανάλυση, «τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μεταδίδουν δυσκολότερα σε σχέση με μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες».

“Τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας”

«Η πρόσφατη αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων στα παιδιά πιθανόν αντιπροσωπεύει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με ήπια νόσο. Τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σοβαρής νόσου που απαιτεί εντατική θεραπεία καθώς και κίνδυνο για θάνατο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Το ακριβές φορτίο νοσηρότητας καθώς και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid-19 στον παιδικό πληθυσμό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και αποτελεί προτεραιότητα για περαιτέρω έρευνα», τονίζει η πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments