Διεθνή

Γερμανία εκλογές: Μπροστά στις δημοσκοπήσεις το SPD

Γερμανία εκλογές: Μπροστά στις δημοσκοπήσεις το SPD
Γερμανία εκλογές: Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το SPD συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά από το CDU στις δημοσκοπήσεις.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία το SPD έχει καταφέρει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Από ότι όλα δείχνουν ο Αρμίν Λάσετ αναμένεται να έχει δύσκολο έργο μπροστά του, καθώς μετά το περιστατικό λογοκλοπής το CDU έχει πάρει την κάτω βόλτα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νέα μέτρηση μειώνεται η δύναμη των Πρασίνων και της Μπέρμποκ. Τον Όλαφ Σολτς προτιμά ένας στους δύο πολίτες (53%) για καγκελάριο, ενώ καταλληλότερο για καγκελάριο τον θεωρεί το 70%.

Προηγείται το SPD από τα υπόλοιπα κόμματα

Εάν οι εκλογές διεξήγοντο την επόμενη Κυριακή, CDU και CSU θα παρέμεναν στο 22%, το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει καταγραφεί από το ZDF μέχρι στιγμής για τις προσεχείς εκλογές. Το SPD αύξησε αντιθέτως το ποσοστό του σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και αναδεικνύεται η ισχυρότερη δύναμη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2002 με 25%. Οι Πράσινοι, που ξεκίνησαν πολύ δυνατά την προεκλογική εκστρατεία τους και προηγήθηκαν δημοσκοπικά για μικρό χρονικό διάστημα, χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες και θα ελάμβαναν 17%.

Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει στο 11%. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και η Αριστερά βελτιώνουν το ποσοστό τους κατά μια μονάδα και θα ελάμβαναν 11% και 7% αντίστοιχα. Όλα τα άλλα κόμματα μαζί θα ελάμβαναν 7% (-2%).

Μπροστά ο Σολτς ως υποψήφιος Καγκελάριος

Τον Όλαφ Σολτς (SPD) θα προτιμούσε για καγκελάριο το 53% των ερωτηθέντων (+4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), τον Άρμιν Λάσετ (CDU / CSU) προτιμά το 18% (+1%) και την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ το 14% (-2%).

Καταλληλότερο για καγκελάριο θεωρεί τον Όλαφ Σολτς το 70% (+5%) και ακατάλληλο το 25%. Τον Άρμιν Λάσετ θεωρεί κατάλληλο για καγκελάριο το 25% (άνευ μεταβολής το ποσοστό του), ενώ ακατάλληλο τον θεωρεί το 70%. Τέλος την Μπέρμποκ θεωρεί κατάλληλη το 23% και ακατάλληλη το 71%. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι για να απαντήσουν.

Το σύνθημα του SPD για τις εκλογές

«Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ καλές. Κι ειλικρινά θέλω να πω ότι νιώθω πολύ συγκινημένος που τόσοι με εμπιστεύονται γι’ αυτό το αξίωμα», είπε χθες Δευτέρα ο Σολτς καταχειροκροτούμενος σε προεκλογική συγκέντρωση του SPD στην Καρλσρούη της νότιας Γερμανίας.

Ο Σολτς επέμενε εδώ και καιρό, μολονότι οι περισσότεροι τον αμφισβητούσαν, ότι όταν η προεκλογική εκστρατεία μπει στην τελική ευθεία ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, οι ψηφοφόροι θα συνειδητοποιήσουν ότι ο νυν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι ο πλέον έμπειρος και με τα περισσότερα προσόντα υποψήφιος για να αναλάβει τα ηνία της ατμομηχανής της ευρωζώνης.

Το κόμμα του επικέντρωσε την καμπάνια του γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου του για την καγκελαρία υπό το σύνθημα «ο Σολτς θα το αντιμετωπίσει». svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments