Αθλητισμός

Ελλάδα – Σουηδία 2-1: Με κατάθεση ψυχής η Εθνική

Ελλάδα – Σουηδία 2-1: Με κατάθεση ψυχής η Εθνική
Η αύρα του Ρεχάγκελ, ο οποίος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ, βοήθησε την Εθνική να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και να ξαναμπεί σε τροχιά πρόκρισης - Στο 61' ο Μπακασέτας και στο 75' μέσω VAR ο Παυλίδης τα δύο ελληνικά γκολ, ενώ στο 80' ο Κουάισον διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Μια όμορφη και σημαντική βραδιά για την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ότο Ρεχάγκελ ήταν στο ΟΑΚΑ. Η αύρα του πρωταθλητή Ευρώπης το 2004 δημιούργησε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Οι διεθνείς έπαιξαν ψυχωμένα, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πήραν μια πολύ σπουδαία νίκη κόντρα στη Σουηδία. Το τελικό 2-1 έχει τεράστια σημασία για τη συνέχεια. Έδωσε στην Ελλάδα το δικαίωμα και την ελπίδα για το μέλλον.

Πως παρατάχθηκαν

Η Ελλάδα παρατάχθηκε με 3-4-1-2. Με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα γκολπόστ, τον Χατζηδιάκο δεξιό στόπερ, τον Τζαβέλλα αριστερό και τον Μαυροπάνο στη μέση. Δεξιός μπακ χαφ ήταν ο Ανδρούτσος, αριστερός ο Τσιμίκας, Ζέκα και Μπουχαλάκης ήταν οι κεντρικοί χαφ και λίγο πιο μπροστά τους ο Μπακασέτας. Παυλίδης και Δουβίκας συνέθεσαν το δίδυμο στη γραμμή κρούσης.

Η Σουηδία έπαιξε με διάταξη 4-4-2. Τον Όλσεν στο τέρμα, τον Γιόχανσον δεξιό μπακ, τον Αουγκούστινσον αριστερό και τους Λίντελεφ – Ελάντερ στο κέντρο της άμυνας. Στη μεσαία γραμμή απο δεξιά προς αριστερά αγωνίστηκαν οι Κλάεσον, Όλσον, Σβάνμπεργκ και Φόρσμπεργκ και στη γραμμή κρούσης Ίσακ – Κουλουσέφσκι.

Το ματς

Το ματς ξεκίνησε πολύ δυναμικά. Οι Σουηδοί θα μπορούσαν να είχε προηγηθεί από το 3′, όταν το δυνατό σουτ του Σβάνμπεργκ από το ύψος της περιοχής, τράνταξε το δεξί δοκάρι της εστίας του Βλαχοδήμου. Η εθνική ομάδα παραλίγο να δεχθεί τον απόλυτο αιφνιδιασμό στην πρώτη κιόλας φάση της αναμέτρησης. Η Ελλάδα είχε στη φάση εκείνη την τύχη με το μέρος της, καθώς η μπάλα δεν κατέληξε στα δίχτυα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, πάντως, στην πορεία άρχισε να κερδίζει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Κάνοντας «επισκέψεις» στην περιοχή του Όλσεν. Δύο κόρνερ κερδισμένα στο πρώτο τέταρτο και η φάση του 12′. Ανατροπή του Παυλίδη, πέναλτι από τον Καράσεφ, ο επόπτης Γκαβρίλιν υπέδειξε οφσάιντ που είχε προηγηθεί. Κάτι που επιβεβαίωσε και το VAR.

Οι Σουηδοί προσπαθούσαν να βρουν χώρους και να πλησιάσουν την περιοχή του Βλαχοδήμου. Η Εθνική, όμως, ήταν καλά στημένη στον αγωνιστικό χώρο και δεν το επέτρεψε. Με την κατοχή της μπάλας, στο πρώτο 25λεπτο, να είναι 60%-40% για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η Ελλάδα είχε συνοχή ανασταλτικά, αλλά δεν είχε ισορροπία στο παιχνίδι της. Κυρίως διότι δεν μπορούσε να κάνει παιχνίδι, όχι να κρατήσει την μπάλα. Με την ελληνική ομάδα να έχει την πρώτη της στιγμής, στο 27′, με την ατομική ενέργεια του Τσιμίκα, αλλά το σουτ με το δεξί πόδι δεν ανησύχησε τον Σουηδό γκολκίπερ.

Ένα λεπτό αργότερα η Εθνική έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο γκολ. Αντεπίθεση για την Ελλάδα, ο Παυλίδης κινήθηκε προς την περιοχή των Σουηδών υπό την πίεση του Λίντελοφ, τον απέφυγε και σούταρε. Όλα έδειχναν πώς η μπάλα θα κατέληγε στα δίχτα. Όμως, ο Όλσεν με μια απίστευτη, τρομερή, εκπληκτική επέμβαση με το ένα χέρι, απέτρεψε το 1-0 για την Ελλάδα. Διατήρησε την εστία του αλώβητη, στερώντας από τον Έλληνα φορ ένα σίγουρο γκολ. Σε ένα σημείο που θα μπορούσε η Εθνική να πάρει… κεφάλι στο σκορ.

Το πρώτο ημίχρονο κυλούσε όπως ήθελε η Ελλάδα. Με την κατοχή της μπάλας υπέρ της, με περισσότερες τελικές στο τέρμα. Αλλά αυτό θα μπορούσε να ανατραπεί στο τέλος του πρώτου μέρους. Ήταν το χρονικό διάστημα που οι φιλοξενούμενοι απείλησαν δις την εστία του Βλαχοδήμου. Ο διεθνής γκολκίπερ της Μπενφίκα, όμως, δήλωσε παρών και κράτησε το 0-0. Αρχικά στο μακρινό σουτ του Σβάνμπεργκ στο 45’+1, παραχωρώντας το κόρνερ. Και μετά την εκτέλεση, στο σουτ του Ίσακ μέσα από την περιοχή. Δύο σπουδαίες επεμβάσεις, με το πρώτο 45λεπτο να ολοκληρώνεται ισόπαλο χωρίς σκορ.

Δεύτερο ημίχρονο

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς κανείς από τους δύο προπονητές να κάνει κάποια διορθωτική κίνηση από τον πάγκο. Τόσο ο Τζον Φαν’τ Σιπ όσο και ο Γιάν Άντερσον συνέχισαν το ματς που τους έντεκα που ήταν και στη σέντρα. Οι Σουηδοί ήθελαν να κάνουν παιχνίδι, να έχουν την μπάλα στην κατοχή τους. Άρχισαν να κερδίσουν κόρνερ και το ματς να παίζεται προς την περιοχή της εθνικής ομάδας. Παρόλα αυτά, με εξαίρεση την κεφαλιά του Φόρσμπεργκ στο 56′, δεν απείλησαν. Αν και η Εθνική ήταν σε ρόλο άμυνας.

Μία φάση ήταν αρκετή για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Στο Κόσοβο ο Μπακασέτας είχε δώσει την πάσα στον Δουβίκα για το γκολ. Απόψε ο νεαρός παίκτης της Ουτρέχτης έδωσε σε εκείνον της Τραμπζονσπόρ, μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε τον Όλσεν στο 62′ για να ανοίξει το σκορ (1-0). Ένα πολύ σημαντικό γκολ. Με την Ελλάδα να χάνει μια μεγάλη ευκαιρία με τη κεφαλιά του Μπουχαλάκη για το 2-0 στο 64′. Στο 67′ ξανά η τύχη ήταν με το μέρος της Ελλάδας, στο σουτ του Κλάεσον μέσα από την περιοχή. Διότι για δεύτερη φορά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι.

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ έκανε κίνηση ματ από τον πάγκο. Έβαλε στο ματς τον ξεκούραστο Τζόλη που με το… καλημέρα έγινε παίκτης «κλειδί». Στο 74′ κινήθηκε από τα αριστερά, στην πλάτη της άμυνας των Σουηδών, γύρισε για τον Παυλίδη που πέτυχε το 2-0. Υπόδειξη οφσάιντ από τον πρώτο βοηθό Ντεμέσκο, αλλά έπιασε… δουλειά το VAR. Μετά από 4 λεπτά με έλεγχο των γραμμών, το γκολ μέτρησε. Η Ελλάδα στο 2-0 (78′), σε καθαρό προβάδισμα. Αλλά είναι στη φύση αυτής της ομάδας η αδράνεια. Πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για το δεύτερο γκολ, ήρθε το 2-0. Στο 80′, σουτ του Φόρσμπεργκ, ασταθής επέμβαση του Βλαχοδήμο και ο Κουέισον μείωσε σε 2-1.

Με το ματς να μπαίνει στα τελευταία λεπτά, με τη Σουηδία να «γεμίζει» την επιθετική γραμμή, η Ελλάδα έπαιξε ξανά φουλ άμυνα. Μόλις μια αλλαγή ως εκείνο το σημείο από τον Φαν’τ Σιπ, αλλά δεν τις έκανε όπως έπρεπε. Η τύχη ξανά με το μέρος της «γαλανόλευκης». Στο 90’+1, στο σουτ του Φόρσμπεργκ, η μπάλα σταμάτησε στο κεφάλι του Ζέκα που έκανε σωτήρια επέμβαση με το κεφάλι, λίγο πριν τη γραμμή. Η Ελλάδα άντεξε, θα μπορούσε να είχε σκοράρει στο 90’+7 στην αντεπίθεση του Τζόλη, δεν ήρθε το τρίτο γκολ. Αλλά το 2-1 έμεινε και η Ελλάδα πήρε την πρώτη της νίκη στα προκριματικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments