Οικονομία

Κώστας Σκρέκας: Θα επιδοτηθεί η κατανάλωση ρεύματος και το Σεπτέμβριο

Κώστας Σκρέκας: Θα επιδοτηθεί η κατανάλωση ρεύματος και το Σεπτέμβριο
Κώστας Σκρέκας: Επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος και το Σεπτέμβριο θα δουν τελικά οι καταναλωτές όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την επικείμενη αύξηση τιμών στο ρεύμα.

Επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος και το Σεπτέμβριο θα δουν τελικά οι καταναλωτές όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την επικείμενη αύξηση τιμών στο ρεύμα.Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η κρατική στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του παρόχου από τον οποίο προμηθεύονται ενέργεια.

Πως θα εφαρμοστεί

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα μέγεθος που καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών. Για μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ, για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ.

Πρακτικά η επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ περιορίζεται στα 1 – 2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν (κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ) θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ.Παράλληλα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε πως από το νέο έτος τα μέτρα θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις συνθήκες.

Πως θα γίνουν οι εκπτώσεις

Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments