Διεθνή

Μπάιντεν: Διαψεύδει τους Financial Times για τα περί άρνησης Τζινπίνγκ να συναντηθεί μαζί του

Μπάιντεν: Διαψεύδει τους Financial Times για τα περί άρνησης Τζινπίνγκ να συναντηθεί μαζί του
Μπάιντεν: Δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του, δίχως όμως επιτυχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι δεν αληθεύει πως ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, απέρριψε πρόταση που του έκανε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας την προηγούμενη εβδομάδα για δια ζώσης σύνοδο κορυφής.

Μπάιντεν: Το δημοσίευμα

Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους ανέφεραν χθες ότι ο Μπάιντεν πρότεινε σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει συμφωνία. Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος επίσης διέψευσε το δημοσίευμα.

Μπάιντεν: Η Κίνα έχει αληθινό πρόβλημα με τους Ταλιμπάν

Σε ότι έχει να κάνει με το μέτωπο του Αφγανιστάν, ο Τζο Μπάιντεν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τις διεθνείς συνεργασίες που εκτιμά ότι θα κάνουν οι Ταλιμπάν, αλλά και για τον ρόλο της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα, βέβαιος ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποιου είδους διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το ισλαμιστικό κίνημα τη 15η Αυγούστου.

Μπάιντεν: «Η Κίνα θα καταλήξει σε κάποια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν»

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Πεκίνο να χρηματοδοτήσει την οργάνωση, στην οποία επιβάλλονται αμερικανικές κυρώσεις, ο κος Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι «η Κίνα έχει αληθινό πρόβλημα με τους Ταλιμπάν. Επομένως θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, είμαι σίγουρος. Όπως και το Πακιστάν, όπως και η Ρωσία, όπως και το Ιράν. Όλοι προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν τώρα».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 συμφώνησαν να συντονίσουν την αντίδρασή τους έναντι των Ταλιμπάν. Η Ουάσιγκτον εμποδίζει την πρόσβαση των ισλαμιστών στους πόρους του Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διακρατείται από το παράρτημα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, ώστε να εξασφαλίσει πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να τηρούν το διεθνές δίκαιο και να σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών.

Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως η δυνατότητα της κυβέρνησης του κου Μπάιντεν να επηρεάσει τις εξελίξεις θα μειωθεί αν δεν εκμηδενιστεί στην περίπτωση που η Κίνα, η Ρωσία ή/και άλλες χώρες προσφέρουν κεφάλαια στους Ταλιμπάν.

Μπάιντεν: Δεν έχει αναγνωριστεί το καθεστώς των Ταλιμπάν από την Κίνα

Η Ιταλία, που ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της G20 – στην οποία συμμετέχουν η Κίνα και η Ρωσία – προσπαθεί να οργανώσει ψηφιακή σύνοδο για το Αφγανιστάν, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πότε θα διεξαχθεί, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στη χώρα. Μπάιντεν

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την 29η Αυγούστου πως κρίνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν, να τους «καθοδηγήσει» ώστε να κινηθούν προς «θετική» κατεύθυνση.

Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ωστόσο ο κος Ουάνγκ υποδέχθηκε τον Ιούλιο τον μουλά Αμπντούλ Γανί Μπαράνταρ – που ονομάστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός – και εκτίμησε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει μάλλον να υποστηρίξει και να καθοδηγήσει το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της μετάβασής του σε νέα κυβέρνηση, παρά να κλιμακώσει την πίεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments