Διεθνή

Γερμανικές εκλογές: Η τηλεμαχία που θα κρίνει τον νικητή

Γερμανικές εκλογές: Η τηλεμαχία που θα κρίνει τον νικητή
Γερμανικές εκλογές: Την Κυριακή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία που θα κρίνει τον διάδοχο της Μέρκελ.

Την Κυριακή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία πριν τις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις πρώτος με διαφορά έρχεται ο Όλαφ Σολτς του SPD, με το CDU να προσπαθεί να διατηρηθεί δεύτερο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Όλαφ Σολτς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), Άρμιν Λάσετ από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Αναλένα Μπέρμποκ από τους Πράσινους (Die Gruene) θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τελευταία φορά σε τηλεοπτικό πλατό, με δύο γυναίκες δημοσιογράφους να συντονίζουν την τηλεμαχία.

Βασικός στόχος των υποψηφίων οι αναποφάσιστοι

Όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος, στόχος και των τριών υποψηφίων για την Καγκελαρία είναι να αλιεύσουν ψήφους από την «δεξαμενή» των αναποφάσιστων που έχει αυξηθεί σημαντικά αγγίζοντας το 40%, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Άλενσμπαχ που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Μόνο το 60% των ψηφοφόρων έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Πριν από τέσσερα χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65% και το 2013 έφθανε το 76%. Πάντως, χάρη στην ψηφοφορία μέσω της επιστολικής ψήφου, αναμένεται υψηλή συμμετοχή.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προηγείται σταθερά και κατακτά με άνεση την πρώτη θέση. Το κόμμα της Μέρκελ, Χριστιανοδημοκράτες, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων μονάδων από το κόμμα (CDU) με υποψήφιο για την Καγκελαρία τον Όλαφ Σολτς. Έπεται το κόμμα της «πράσινης» Αναλένα Μπέρμποκ (Die Gruene), το οποίο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι τρίτο στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Προηγείται το SPD από τα υπόλοιπα κόμματα

Εάν οι εκλογές διεξήγοντο την επόμενη Κυριακή, CDU και CSU θα παρέμεναν στο 22%, το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει καταγραφεί από το ZDF μέχρι στιγμής για τις προσεχείς εκλογές. Το SPD αύξησε αντιθέτως το ποσοστό του σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και αναδεικνύεται η ισχυρότερη δύναμη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2002 με 25%. Οι Πράσινοι, που ξεκίνησαν πολύ δυνατά την προεκλογική εκστρατεία τους και προηγήθηκαν δημοσκοπικά για μικρό χρονικό διάστημα, χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες και θα ελάμβαναν 17%.

Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει στο 11%. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και η Αριστερά βελτιώνουν το ποσοστό τους κατά μια μονάδα και θα ελάμβαναν 11% και 7% αντίστοιχα. Όλα τα άλλα κόμματα μαζί θα ελάμβαναν 7% (-2%).

Μπροστά ο Σολτς ως υποψήφιος Καγκελάριος

Τον Όλαφ Σολτς (SPD) θα προτιμούσε για καγκελάριο το 53% των ερωτηθέντων (+4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), τον Άρμιν Λάσετ (CDU / CSU) προτιμά το 18% (+1%) και την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ το 14% (-2%).

Καταλληλότερο για καγκελάριο θεωρεί τον Όλαφ Σολτς το 70% (+5%) και ακατάλληλο το 25%. Τον Άρμιν Λάσετ θεωρεί κατάλληλο για καγκελάριο το 25% (άνευ μεταβολής το ποσοστό του), ενώ ακατάλληλο τον θεωρεί το 70%. Τέλος την Μπέρμποκ θεωρεί κατάλληλη το 23% και ακατάλληλη το 71%. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι για να απαντήσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments