Οικονομία

Financial Times: Σε πίεση η αγορά ομολόγων

Financial Times: Σε πίεση η αγορά ομολόγων
Financial Times: Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης μετά από δημοσίευμα των Financial Times όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως η ΕΚΤ αναμένει έως το 2025 να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης μετά από δημοσίευμα των Financial Times όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως η ΕΚΤ αναμένει έως το 2025 να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό. Παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια το δημοσίευμα διαψεύστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκάλεσε έντονο προβληματισμό διότι αποκάλυψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη είναι τελικώς πολύ πιο ισχυρές από αυτές που επισήμως έχει παραδεχθεί η ΕΚΤ.

Σύμφωνα το δημοσίευμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane φερόταν σε ιδιωτική συνάντηση που είχε ο ίδιος με γερμανούς οικονομολόγους να τους έχει αποκαλύψει έρευνα της ΕΚΤ η οποία κατέληγε στο δυσοίωνο σενάριο για την πορεία του πληθωρισμού. Το δημοσίευμα μάλιστα έκανε αναφορά σε εσωτερικά μοντέλα της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της σε δύο χρόνια.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου επέστρεψε σε «θετικό έδαφος» και κυμάνθηκε στο 0,026% από – 0,10 χθες και του 15τούς αυξήθηκε στο 0,89% από 0,75%, άνοδος και στο 0,81% από το 0,77% και για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Ομόλογα: Ποιοι κάλυψαν πάνω από το 80% της έκδοσης

Ψήφος εμπιστοσύνης έδωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου οι αγορές στην ελληνική οικονομία με μεγάλη ανταπόκριση στην έκδοση δύο ομολόγων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,020%, και του 30ετούς τίτλου στο 1,675%. Το σύνολο των προσφορών και για τις δύο εκδόσεις διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω των 18,9 δισ. ευρώ (9,3 δισ. για το 5ετές ομόλογο και 9,6 δισ. για το 30ετές). Μάλιστα η πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη φάνηκε και από το ενδιαφέρον από τη σύνθεση επενδυτών που αναταποκρίθηκε στις δύο εκδόσεις.

Πότε πραγματοποιήθηκαν οι έξοδοι του ομολόγου

  • Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ
  • Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ
  • Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ
  • Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments