Κόσμος

Γενί Σαφάκ: Οι ΗΠΑ θέλουν ελληνικά νησιά απέναντι από τα Δαρδανέλια για στρατιωτικές βάσεις

Γενί Σαφάκ: Οι ΗΠΑ θέλουν ελληνικά νησιά απέναντι από τα Δαρδανέλια για στρατιωτικές βάσεις
Γενί Σαφάκ: Νέο «χτύπημα» της φιλικής προς την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου εφημερίδας. Αναλυτικά τι αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.
Γενί Σαφάκ: Νέο «χτύπημα» της φιλικής προς την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου εφημερίδας. Αναλυτικά τι αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Εντυπώσεις κατά της χώρας μας επιχείρησε για άλλη μία φορά να δημιουργήσει με δημοσίευμά της η φιλική προς την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ενόψει υπογραφής της νέας αμυντικής συμφωνίας MDCA, Ελλάδας – ΗΠΑ.

Γενί Σαφάκ: Το τουρκικό δημοσίευμα

Με τίτλο: «Η Αθήνα παραχωρεί νησιά στο Πεντάγωνο: Η παρουσία στρατευμάτων παραβιάζει της Λωζάνη» το δημοσίευμα «φαντασιώνεται» αμερικανικές βάσεις σε Λήμνο, Λέσβο, Σαμοθράκη και Σκύρο, μετά την Αλεξανδρούπολη.

«Οι ΗΠΑ που δημιουργούν στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, 40 χλμ από την Τουρκία, θέλουν τώρα τα νησιά που κυκλώνουν τα Στενά των Δαρδανελίων. Τα νησιά που θέλει να εγκαταστήσει βάσεις το Πεντάγωνο είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σαμοθράκη και η Σκύρος. Ειδικά η Λήμνος θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις της αμερικανικής αεροπορίας» σημειώνει η Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας πως τα νησιά διέπονται από «Μη Στρατιωτικό καθεστώς» και πως η κίνηση αυτή παραβιάζει τη Συμφωνία της Λωζάνης.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι ΗΠΑ επέκτειναν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να το καταστήσουν στρατιωτική βάση, ελλιμενίζοντας μεγάλα στρατιωτικά πλοία, με στόχο να εντείνουν την αμερικανική παρουσία στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ελέγχοντας ταυτόχρονα Ρωσία και Τουρκία.

«Μετά την Αλεξανδρούπολη το Πεντάγωνο έβαλε στόχο νησιά στρατιωτικές βάσεις σε νησιά του Αιγαίου, ζητώντας από την Ελλάδα τη χρήση τους. Πρόκειται για νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, αλλά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα» τονίζει η Γενί Σαφάκ.

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική θέση για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, επισημαίνοντας πως η εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία, παραβιάζει τη Συνθήκης της Λωζάνης. «Παρά τα όσα αναφέρονται στη Συνθήκη, η Ελλάδα συγκέντρωσε στρατό και όπλα σ΄ αυτά τα νησιά αν και προειδοποιήθηκε αρκετές φορές από την Τουρκία (…)

Με περισσότερες από 10 Navtex που εκδόθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020, τονίστηκαν και αναφέρθηκαν οι παραβιάσεις αυτές σε δώδεκα νησιά, συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου, της Λέσβου και της Σαμοθράκης, ζητώντας την άμεση αποστρατικοποίησή τους» καταλήγει το δημοσίευμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments