Πολιτική

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους διανομείς

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους διανομείς
Βουλή: Κατατέθηκε σήμερα 24.09. η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εστίασης (όπως η efood) «ως εξαρτημένης εργασίας».

Σήμερα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε σύσσωμη την τροπολογία για τους διανομείς,  με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, η επεξεργασία του οποίου άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (ψηφιακές πλατφόρμες όπως η efood) στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού υποχρεούνται να απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής και κοινωνικο-ασφαλιστικής νομοθεσίας. Επίσης, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Σε παρέμβασή της, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία του κόμματός της. Υπογράμμισε ότι «η κοινωνική κατακραυγή ακύρωσε στην πράξη το άρθρο 69 του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη» και πρόσθεσε πως «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη κατάργησή του».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -απαντώντας και στο θέμα της ακρίβειας- προτείνει εδώ και τώρα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ”

«Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Θεσσαλονίκη ότι θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, δίνοντας μόλις 9 ευρώ το μήνα για κάθε νοικοκυριό μέχρι τα Χριστούγεννα -γιατί αυτό σημαίνει πρακτικά το πακέτο των 150 εκατ. που προανήγγειλε. Τη στιγμή που οι ειδικοί στην αγορά ενέργειας εκτιμούν ότι -από τις αυξήσεις στο ρεύμα- τα νοικοκυριά θα χρειαστεί να πληρώσουν ένα κόστος που ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. συνολικά, μιλώντας για ένα φαινόμενο που θα μας απασχολήσει τουλάχιστον το επόμενο 6μηνο με 9μηνο», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας: «καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι τα 150 εκατ. είναι αστείο ποσό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -απαντώντας και στο θέμα της ακρίβειας- προτείνει εδώ και τώρα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», διαμήνυσε, «κάτι που είναι απόλυτα εφικτό με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που έχουμε φέτος και αν η ανάπτυξη ξεπεράσει -όπως προβλέπεται- το 5%».

“Ανάλογη γενναία ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ”

Επισήμανε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε «πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έτσι ώστε να μειωθεί στο ακρότατο όριο που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». «Μιλάμε επομένως για μειώσεις σε αυτό το φόρο έως και 90% για το πετρέλαιο θέρμανσης», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «έτσι ώστε η πλειονότητα των νοικοκυριών να ανταπεξέλθει στις μεγάλες αυξήσεις που έρχονται και να βγάλει το χειμώνα».

Μιλώντας αργότερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Θεσσαλονίκης, τόνισε την ανάγκη για «ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, κάτι που θα κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας». «Ανάλογη γενναία ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη νεολαία, επανέλαβε στο OPEN ότι «ο όμορφος τίτλος για 1.200 ευρώ στήριξη στους νέους εργαζόμενους κατέληξε σε κοροϊδία, όταν όλοι καταλάβαμε ότι πρόκειται για 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες». «Και αυτό τη στιγμή που επί ΣΥΡΙΖΑ, τα προγράμματα για επιδότηση της ανεργίας έδιναν 500 ευρώ το μήνα για 12 μήνες σε ένα νέο άνεργο, περιλαμβάνοντας υποχρέωση του εργοδότη να κρατήσει τον εργαζόμενο επιπλέον 6 μήνες», υπενθύμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments