Διεθνή

Πούτιν – Ερντογάν: Τι λέει ο Τύπος στην Ρωσία

Πούτιν – Ερντογάν: Τι λέει ο Τύπος στην Ρωσία
Πούτιν - Ερντογάν: Αυτό που συζήτησε ο Πούτιν, ο Ερντογάν στο Σότσι και η Κίνα χρειάζεται περισσότερη δύναμη από τη Ρωσία.

Η εφημερίδα Izvestia χαρακτηριστικά αναφέρει:

Izvestia: Πούτιν και Ερντογάν εστιάζουν σε οικονομικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της προσωπικής συνάντησης

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας εξελίσσονται θετικά. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των χωρών, αλλά και από τις κοινές τους ενέργειες στο διεθνές στίβο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ειδικοί είπαν στην Izvestia ότι η κατάσταση στη Συρία, ιδιαίτερα στην επαρχία Ιντλίμπ, ήταν ένα από τα κύρια θέματα του διαλόγου.

Τούτου λεχθέντος, οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν κυρίως στις οικονομικές πτυχές της αμοιβαίας εταιρικής σχέσης, τουλάχιστον στο ανοιχτό μέρος των διαπραγματεύσεων. Τους τελευταίους εννέα μήνες, το εμπόριο αυξήθηκε κατά 55% υψηλότερα από πέρυσι. Το χρηματικό ποσό που έριξε η Τουρκία στη ρωσική οικονομία έφτασε τα 1,5 δισ. Δολάρια. Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές επενδύσεις στην οικονομία της Τουρκίας έφτασαν τα 6,5 δισ. Δολάρια. Η Μόσχα και η Άγκυρα υλοποιούν από κοινού μια σειρά από μεγάλα έργα. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε πλήρως ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ενέργειας Akkuyu.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Η Τουρκία έγινε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που απέκτησε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. Όσον αφορά τη Συρία, ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Κερίμ Χας δήλωσε στην Izvestia ότι για να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων απαιτείται αλληλεπίδραση όχι μόνο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, αλλά και μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ. Παρ ‘όλα αυτά, μέχρι στιγμής η τουρκική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε έναν τέτοιο διάλογο, πρόσθεσε.

Izvestia: Πώς η ποινική υπόθεση κατά του CEO της Group-IB θα μπορούσε να επηρεάσει τη ρωσική αγορά κυβερνοασφάλειας

Η σύλληψη του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του Group-IB, Ilya Sachkov, δεν θα επηρεάσει το έργο της εταιρείας, ούτε θα επηρεάσει τη ρωσική αγορά ασφάλειας πληροφοριών, πιστεύουν ειδικοί που πήραν συνέντευξη από την Izvestia. Το γραφείο του Group-IB ερευνήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα το δικαστήριο φυλάκισε τον επιχειρηματία για δύο μήνες. Αντιμετωπίζει έως και 20 χρόνια πίσω από τα κάγκελα και, σύμφωνα με τους δικηγόρους, εάν η υπόθεση οδηγηθεί στη δίκη, οι αθωώσεις βάσει του άρθρου προδοσίας είναι σπάνιες.

Οι παράγοντες της αγοράς ασφάλειας πληροφοριών που πήραν συνέντευξη από την Izvestia παρέμειναν σφιχτοί για την κατάσταση του Group-IB. Ωστόσο, σύμφωνα με μια εκδοχή, που συζητήθηκε ενεργά στην αγορά, είναι πιθανό τα προβλήματα του Group-IB να είχαν προκύψει λόγω των υπερβολικά στενών επαφών των εργαζομένων του με δυτικές ειδικές υπηρεσίες. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η σύλληψη του Sachkov επηρεάστηκε από την ανάκριση του Ρώσου χάκερ Pavel Sitnikov. Ο εκπρόσωπος του χάκερ είπε στην Izvestia ότι ο Σίτνικοφ επέκρινε επανειλημμένα τις δραστηριότητες του Group-IB και του ιδρυτή του και επίσης συνέλεξε συμβιβαστικές πληροφορίες για αυτόν.

Η Group-IB είναι μια αξιοσημείωτη εταιρεία όσον αφορά το PR, είναι ενεργά παρούσα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συστηματικά ζωτικής σημασίας για την αγορά ασφάλειας πληροφοριών, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην εφημερίδα. Η κατάσταση με τον Sachkov δύσκολα θα επηρεάσει τις δραστηριότητές του, πρότεινε μια άλλη πηγή της αγοράς. Η εταιρεία πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από τον Sachkov εάν καταδικαστεί, πιστεύει η πηγή.

Ο επικεφαλής του έργου Content-Review Sergey Polovnikov πιστεύει ότι η κατάσταση με το Group-IB είναι απίθανο να επηρεάσει γενικά τη ρωσική αγορά ασφάλειας πληροφοριών. “Εάν οι πελάτες συνεργάζονται με δυτικές εταιρείες ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση των συνδέσεών τους με τις ειδικές υπηρεσίες, δεν είναι σαφές γιατί οι Ρώσοι προγραμματιστές θα πρέπει να έχουν προβλήματα”, είπε στην εφημερίδα.

Στη συνέχεια η εφημερίδα Kommersant  σχολιάζει: Η Κίνα ζητά από τον ρωσικό κολοσσό ηλεκτρικής ενέργειας να καλύψει τις ελλείψεις ενέργειας

Χτυπημένη από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, η Κίνα ζήτησε να αυξήσει τον εφοδιασμό της από τη Ρωσία. Κάθε χρόνο, η Inter RAO εξάγει περίπου 3 δισεκατομμύρια kWh από τη ρωσική Άπω Ανατολή στην Κίνα. Σύμφωνα με ειδικούς που πήραν συνέντευξη από την Kommersant, η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια kWh έως το τέλος του έτους. Αυτός ο τόμος, ωστόσο, είναι απίθανο να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της Κίνας, δεδομένης της κλίμακας τους.

Η κρίση στην Κίνα προέκυψε λόγω της έλλειψης άνθρακα για τις θερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, του κλεισίματος των τοπικών ορυχείων και των προβλημάτων μεταφοράς. Θεωρητικά, η Inter RAO μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες στα 600-700 εκατομμύρια kWh το μήνα (έως 2 δισεκατομμύρια kWh μέχρι το τέλος του έτους), δήλωσε στην εφημερίδα ο Σεργκέι Ροζένκο από την KPMG. Ωστόσο, ένας τόσο μικρός όγκος είναι απίθανο να βοηθήσει την Κίνα της οποίας η συνολική κατανάλωση είναι 7 τρισεκατομμύρια kWh ετησίως, πρόσθεσε ο ειδικός. Θα ήταν σκόπιμο για την Κίνα να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα. Ωστόσο, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ισχυρίστηκαν ότι η χώρα εξακολουθεί να περιορίζει την αποδοχή αγαθών στις διασταυρώσεις χερσαίων συνόρων λόγω αυστηρών μέτρων καραντίνας.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των εξαγωγών δεν θα έχει σοβαρό οικονομικό αποτέλεσμα για την Inter RAO, καθώς το κράτος περιορίζει την κερδοφορία της προσφοράς στο 5%. “Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του καθορισμού των δασμών, οι προμήθειες προς την Κίνα είναι απίθανο να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση της κερδοφορίας. Μέχρι το τέλος του έτους, δεν μπορούν να παράσχουν επιπλέον 250-300 εκατ. Ρούβλια (3,4 δις $ – 4,1 δισ.) Επιπλέον κέρδος, ενώ το σύνολο των EBITDA του ομίλου για το έτος είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια ρούβλια (2 δισεκατομμύρια δολάρια) », δήλωσε στην Kommersant ο Βλαντιμίρ Σκλιάρ από την VTB Capital.

Η Nezavisimaya Gazeta αναφέρει ότι : Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ θα συζητήσουν την οικονομία, την Κίνα, την τεχνολογική συνεργασία

Η πρώτη διήμερη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, που σχηματίστηκε φέτος, ξεκίνησε στο Πίτσμπουργκ την Τετάρτη. Τα μέρη σχεδιάζουν επίσημα να εγκρίνουν τη βάση για τεχνολογική συνεργασία. Ωστόσο, στην πράξη, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε πιο πιεστικά ζητήματα, όπως η μείωση των δασμών σε προϊόντα αλουμινίου, χάλυβα και αεροσκαφών, καθώς και στην απειλή από την Κίνα, την οποία η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να περιγράψει για τις Βρυξέλλες όσο το δυνατόν σαφέστερα, Γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Η εκδήλωση, η λίστα των συμμετεχόντων της οποίας εγκρίθηκε τον Ιούνιο, σχεδόν διαταράχθηκε από το σκάνδαλο που σχετίζεται με τη δημιουργία της συμμαχίας AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και τη μανία της Γαλλίας, η οποία απείλησε να ακυρώσει τη συνάντηση. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τους δυτικούς της εταίρους. “Σε μη θεμελιώδη ζητήματα, θα δοθούν μπόνους στο Παρίσι. Αλλά πιθανότατα δεν θα αφορούν την εμπορική πολιτική”, δήλωσε στην εφημερίδα ο κορυφαίος ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών στο Ινστιτούτο της Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Sergey Fyodorov. Το

Ένα από τα βασικά θέματα εκτός από την Κίνα θα μπορούσε να είναι η ρύθμιση της βιομηχανίας αεροσκαφών, καθώς η Boeing και η γαλλική Airbus είναι αντίπαλοι γίγαντες. Ωστόσο, εδώ δεν πρέπει να αναμένονται επίσης προτιμήσεις από τις ΗΠΑ. “Σε γενικές γραμμές, η Boeing βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και υφίσταται απώλειες μετά την αποτυχία του Boeing 737 MAX, το οποίο είχε προβλήματα με το σχεδιασμό και το λογισμικό του. Έτσι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να προστατεύσει τον κατασκευαστή του”, διευθυντής του Ιδρύματος Franklin D. Roosevelt για τις Ηνωμένες Πολιτείες Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, ο Γιούρι Ρογκούλεφ δήλωσε στην εφημερίδα.

Απο την άλλη πλευρά η Vedomosti τονίζει πως το Facebook ενδέχεται να αντιμετωπίσει τεράστια πρόστιμα στη Ρωσία

Το Facebook μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο συνολικά το ένα δέκατο του συνόλου των εσόδων του στη Ρωσία – εκπρόσωποι της ρωσικής επιτήρησης των μέσων ενημέρωσης (Roskomnadzor) σχεδιάζουν να καταρτίσουν και να παραδώσουν το αντίστοιχο πρωτόκολλο για επανειλημμένη αποτυχία διαγραφής απαγορευμένου περιεχομένου, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της φύλαξης στο Vedomosti. Οι ειδικοί εκτιμούν τα ρωσικά έσοδα του Facebook σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ρούβλια (164,96 εκατομμύρια δολάρια).

Από τις αρχές του έτους, τα ρωσικά δικαστήρια επιβάλλουν ενεργά πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες Διαδικτύου όπως το Twitter, το Facebook, το Google, το TikTok και άλλες, αλλά μέχρι στιγμής αυτές οι ποινές δεν έχουν προκαλέσει σοβαρό αντίκτυπο, που δεν υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ρούβλια ( $ 274,931). Για παράδειγμα, όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά του Facebook κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στη Ρωσία για τη μη διαγραφή απαγορευμένων πληροφοριών, ανέρχονται συνολικά σε 66 εκατομμύρια ρούβλια ($ 907.271).

Όποια και αν είναι η οικονομική ποινή που θα επιβάλει το ρωσικό δικαστήριο στο Facebook, δεν θα είναι εύκολο να το εισπράξετε στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής ψηφιακής οικονομίας στο υποκατάστημα της Μόσχας της Ρωσικής Ένωσης Δικηγόρων Αλεξάντερ Ζουράβλεφ στο Vedomosti. “Το κύριο πρόβλημα στη συλλογή προστίμων είναι ότι ορισμένες ξένες εταιρείες πληροφορικής (Facebook, Twitter και άλλες) δεν έχουν επίσημο γραφείο αντιπροσωπείας ή υποκαταστήματα στη Ρωσία, οπότε είναι δύσκολο για τους δικαστικούς επιμελητές να τα εισπράξουν”, δήλωσε ο Ζουράβλεφ.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι δυσκολίες πρέπει να αρθούν με τον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για τον εντοπισμό ξένων εταιρειών πληροφορικής. Σύμφωνα με αυτό, από τις αρχές του 2022, οι ξένες εταιρείες πληροφορικής θα πρέπει να έχουν πλήρη αντιπροσωπευτικά γραφεία στη Ρωσία ή να αντιμετωπίζουν περιορισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments