Οικονομία Άποψη

Φυσικό αέριο: “Προ των πυλών” η ενεργειακή κρίση; – “Σπάνε τα κοντέρ” οι τιμές στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: “Προ των πυλών” η ενεργειακή κρίση; – “Σπάνε τα κοντέρ” οι τιμές στην Ευρώπη
Φυσικό αέριο: Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται το προσεχές διάστημα καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου "σπάνε τα κοντέρ" σε Ευρωπαϊκό επίπεδο φθάνοντας ακόμη και στα 100 ευρώ.

Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται το προσεχές διάστημα καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου “σπάνε τα κοντέρ” σε Ευρωπαϊκό επίπεδο φθάνοντας ακόμη και στα 100 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη των οικονομιών που προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Η αντίδραση της Κίνας

Μπροστά σε ένα σενάριο ενεργειακής κρίσης η Κίνα προσπαθεί να διασφαλίσει αποθέματα για τον επερχόμενο χειμώνα κάτι που θα μετακυλήσει τη διαμάχη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στο λιγνίτη.

“Τρομάζει” την Ευρώπη το σενάριο μιας “ενεργειακής κρίσης”

Η Ευρώπη προσπαθεί να διασφαλίσει και αυτή επαρκής ποσότητες φυσικού αερίου και άνθρακα με μεγάλα “brand name” όπως η CF Industries, η Yara International ASA και η BASF SE να “κλείσουν τη στρόφιγγα” και να μειώσουν την παραγωγή.

Τι συμβαίνει στο εσωτερικό Ευρωπαϊκών χωρών

  • Ολλανδία: Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση της Ολλανδίας όπου τα futures ανέβηκαν στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα όπου εν συνεχεία υποχώρησαν.
  • Βρετανία: Περίπου 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι αναγκασμένα να αλλάξουν πάροχο ενέργειας ενώ σημειώνεται ότι τους τελευταίους δύο μήνες 10 μικρομεσαίοι πάροχοι ενέργειας έχουν κλείσει.
  • Γαλλία: Προκειμένου να μετριαστεί η κατάσταση η κυβέρνηση αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινώσει πακέτο μέτρων στήριξης.

Η περίπτωση της Ελλάδας – “Έρχεται” επίδομα φυσικού αερίου

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες 30 Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή μεταξύ άλλων θεμάτων περιλαμβάνει και την επιδότηση φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της τροπολογίας, με Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών «δύναται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου».

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι μόνον οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου. Με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών, καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύψος της επιδότησης ανα θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία,ο τρόπος χορήγησης της ο χρόνος εκκαθάρισης ,η περίοδος κατανάλωσης,ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων

Πώς προέκυψε η αύξηση των τιμών; – Τις πταίει;

Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σχετικά με αυτό το μείζον ζήτημα είναι το “τις πταίει”; Όσον αφορά τα καύσιμα, η αύξηση συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των τιμών. Υπάρχει η ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, σημαντική ζήτηση στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη, χαμηλά αποθέματα και αδυναμία Νορβηγίας και Ρωσίας να αυξήσουν τις παραδόσεις τους. Έτσι οι τιμές εκτοξεύονται ενώ πλησιάζει η χειμερινή περίοδος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments